Екипът на Гилем Англад Ескуде от университета в Гьотинген се

...
Екипът на Гилем Англад Ескуде от университета в Гьотинген се
Коментари Харесай

Откриха подобие на Слънчевата система

Екипът на Гилем Англад Ескуде от университета в Гьотинген се приложил нов способ за търсене на планети, които обикалят към далечните звезди, съобщи КРОСС.

Изследвайки планетарната система GJ676A, учените са разкрили, че в нея, с изключение на два газови колоса, живеят най-малко още две свръхземи. Самата звезда е отнесена към алените джуджета от клас М и се намира на разстояние от земята на 22 светлинни години. По-рано учените са определили, че към нея се въртят два газови колоса. Екипът е решил да проучва системата и да види дали в нея има планети с дребен размер. За тази цел те употребявали спектрографа HARPS на телескопа от Европейската южна обсерватория.

Оказало се, че към GJ676A, доста покрай светилото, се въртят две скални планети (GJ676Ae и GJ676Ad). Това, че в орбитите им участват два газови колоса, е навело учените на мисълта, че тази планетна система може би се е образувала по сходство на Слънчевата система.

Разликата е в това, че там всички планети са по-големи от тези в нашата система. Така, да вземем за пример, дребната екзопланета е към четири пъти по-тежка от Земята, а най-големият газов колос е пет пъти по-голям от Юпитер.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР