Екипът на БНТ, който пътува от България през Румъния и

...
Екипът на БНТ, който пътува от България през Румъния и
Коментари Харесай

БНТ с автобуса от Одеса: 18-годишни момчета с автомати проверяват паспортите на блокпостовете

Екипът на Българска национална телевизия, който пътува от България през Румъния и Молдова до Одеса с рейс, нает от морска компания, с цел да изтегля фамилии на украински моряци, рано тази заран се завърна във Варна.

За сложните моменти по време на пътуването - вижте във видеото.

Близо 18 часа продължи пътуването от Одеса до Варна на евакуираните от Украйна моряшки фамилии. В града дойдоха 42-ма души дами и деца, всички те изтощени, само че щастливи, че са се избавили от войната. Журналистът от Българска национална телевизия Светлана Ганчева описа, че пътуването е било мъчно, през целия път е трябвало да минават през доста блокпостове.

" Автобусът, когато види блокпост, би трябвало незабавно да загаси фаровете, да пусне цялото осветяване вътре, да понижи съвсем до пешеходна скорост и всички би трябвало да са подготвени с паспортите си. И се качва един човек с каска, единствено очите му се виждат, с бронежилетка, с автомат, с пръст на спусъка. И сега, в който го погледнеш, той е на 18 години ", споделя Светлана Ганчева.

Евакуираните дами оставят в Украйна пълнолетните си синове и съпрузите си. Страхуват се, че може и да не ги видят още веднъж.

" Ние изоставихме своите градове, своите фамилии, своите синове, които пазят в този момент нашата страна. Това е доста мъчно. Всички приказки, които описват, е това, че някои ни пази, че някого атакуваме, това е мит ", споделя Ала Рехина, механически помощник от Одеса.

За евакуацията оказа помощ транспортна компания, която прави целогодишни пътувания от Варна до Одеса.

" Досега имаме направени към 20 курса, всичките коли. Колите се движат непрекъснато, по този начин да се каже. Шофьорите се съгласяват да карат даже без да почиват там по 2 - 3 часа, което е неразрешено, само че няма по какъв начин. В момента с това можем да помогнем. Това ни е четвърти курс със фамилии на моряци ", сподели Станимир Славов, шеф на транспортната компания.

За бягащите от войната в Украйна предстоят още по-трудни моменти. Те би трябвало да стартират живота си отначало. Отчаяни са дали ще има къде да се върнат след войната.

Репортер: Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР