Екипажът на космическия кораб Союз МС-23 се завърна на Земята

...
Екипажът на космическия кораб Союз МС-23 се завърна на Земята
Коментари Харесай

Екипажът от най-дългата мисия на Международната космическа станция се върна на Земята

Екипажът на галактическия транспортен съд " Союз МС-23 " се завърна на Земята след най-дългата задача в историята на Международната галактическа станция.

С кораба, който кацна в степите на Казахстан, югоизточно от град Жезказган, се завърнаха космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, който беше и специфичен сътрудник на съветската информационна организация, и астронавтът на НАСА Франк Рубио. Спасителен екип се насочи към спускаемия уред, с цел да помогне на членовете на екипажа да излязат.

През цялото време на спускането Прокопиев съобщаваше на наземните диспечери, че и тримата се усещат добре. Двамата космонавти и американският астронавт изпитаха повече от четири пъти силата на гравитацията, до момента в който капсулата им преминаваше през атмосферата.

" Союз МС-23 " се разкачи от Международната галактическа станция минута по-рано от плануваното и се спусна на Земята за към три часа и половина.

Прокопиев, Петелин и Рубио дойдоха на галактическата станция с кораба " Союз МС-22 " на 21 септември м.г. Първоначално беше планувано екипажът да се завърне напролет след 180 дни в орбита, само че задачата им трябваше да бъде удължена с шест месеца до 27 септември поради повреда на галактическия им транспортен съд " Союз МС-22 ", която се случи на 15 декември 2022 година

За да се обезпечи безвредното завръщане на двамата космонавти на Роскосмос и астронавта на НАСА на Земята, на МКС през февруари в безпилотен режим беше изпратен корабът " Союз МС-23 ".

Така задачата на Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франк Рубио продължи 371 дни в орбита, ставайки най-дългата в историята на Международната галактическа станция, написа Българска национална телевизия.

По-рано през месеца Прокопиев и Петелин сложиха връх за най-дълъг престой на Международната галактическа станция в границите на една експедиция. Двамата космонавти усъвършенстваха достижението на своя сътрудник Пьотър Дубров, който работи на станцията 355 дни, 3 часа, 45 минути и 21 секунди.

Франк Рубио от своя страна сложи връх за най-продължителна галактическа задача на американски астронавт. Рубио усъвършенства достижението на сънародника си Марк Ванде Хей, който през 2021 - 2022 година работи на МКС 355 дни.

От изстрелването им от Казахстан през септември предходната година до момента те са навъртели 253 милиона километра и са обиколили Земята близо 6000 пъти.

Рекордът за най-дълъг галактически полет принадлежи на руснака Валерий Поляков, който през 1994-1995 година прекара на станцията " Мир " 437 дни, 17 часа, 58 минути и 17 секунди. Следва Сергей Авдеев с 379 дни, 14 часа, 51 минути и 10 секунди през 1998-1999 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР