Екип учени от Университета на Калифорния в Бъркли направи пробив

...
Екип учени от Университета на Калифорния в Бъркли направи пробив
Коментари Харесай

Учени създадоха супер силен роботизиран мускул

Екип учени от Университета на Калифорния в Бъркли направи пробив в региона на технологиите за изкуствени мускули, като благодарение на ванадиев оксид сътвориха микромускул, който е 1000 пъти по-силен от човешки.

Когато се нагрее до 67 градуса по Целзий, ванадиевият оксид стремително се трансформира от изолатор в проводник, а учените са съумели да употребяват получилата се в следствие контракция, с цел да възпроизведат метода, по който действат човешките мускули.

Изкуственият мускул може да хвърля предмети, които са до 50 пъти по-тежки от него, на разстояние 5 пъти повече от личната си дължина за интервал от единствено 60 милисекунди.

Той  може да се нагрее със светлина или ток, като учените избират втория способ, защото токът нагрява по-бързо и разрешава обособени микромускули да се обработват самостоятелно.

" Така основаните микромускули могат да се сглобяват в една микросистема, която симулира дейна невромускулна система на жив организъм ", изяснява физикът Жункао Ву, академик от Бъркли и съавтор на проучването, съгласно който оттук нататък се разкриват големи благоприятни условия за приложението на откритието.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР