Екип под ръководството на испанския учен Хуан Карлос Исписуа успя

...
Екип под ръководството на испанския учен Хуан Карлос Исписуа успя
Коментари Харесай

Испански учени създадоха ембрион-химера на маймуна с човешки клетки

Екип под управлението на испанския академик Хуан Карлос Исписуа съумя за пръв път да извърши сполучлив опит, обвързван с вкарване на човешки стволови кафези в генномодифициран ембрион на маймуна, съобщи ТАСС като цитира испански медии. Това съобщи биоложката Естрела Нунес от Католическия университет в Мурсия.

Целта на учените била да се придвижи напред основаването на органи за трансплантации. Екипът на Исписуа направил опита в лаборатория в Китай. Специалистите модифицирали по генетичен път ембриони на маймуни, с цел да деактивират гени, които са нужни за образуване на органите им. След това учените вкарали човешки стволови кафези, които могат да генерират всевъзможен тип тъкани.

В последна сметка се получил ембрион- "химера " на маймуна с човешки кафези, който по този начин и не се появил на бял свят, защото учените прекъснали бременността. "Резултатите са многообещаващи ", означи Нунес. Авторите на проучването не дават повече детайлности, тъй като чакат резултатите от него да бъдат оповестени в научно списание.

Директорът на Центъра за регенеративна медицина в Барселона Анхел Рая подсети за "етичните бариери ", с които се сблъскват сходни опити. "Какво ще се случи, в случай че стволовите кафези се освободят и образуват човешки неврони в мозъка на животното? ", попита той. Нунес увери, че учените задействали механизъм за самоунищожаване на човешките кафези при прекосяването им в мозъка на животното.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР