Екип от юристи на Възраждане, ръководен от Румяна Ченалова, разработи

...
Екип от юристи на Възраждане, ръководен от Румяна Ченалова, разработи
Коментари Харесай

Румяна Ченалова: Най-напред е нужна промяна в съдебната система

Екип от адвокати на " Възраждане ", управителен от Румяна Ченалова , създаде предлагането за законопроект за изменение на Закона за правосъдната власт. Това ще бъде един от първите законопроекти, които " Възраждане " ще внесе като част от 47-то Народно заседание.

При това законопроектът, създаден от " Възраждане " , предлага решения на публично значими въпроси.

Един от главните акценти в него е, че детайлизира процедурата по освобождение от служба на г лавния прокурор и ръководителите на висшите съдилища при осъществени нарушавания по член 129 ал.3 т.5 от Конституцията. Регламентира се кой може да внесе предложение, органът, който взима решенията, редът и периодите за това. Въвежда се опция за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, ръководителите на висшите съдилища и изборните членове на Висш съдебен съвет при формирани против тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази опция касаеше единствено редовите магистрати. Въвежда се условие това премахване да е наложително поради опцията за влияние, въздействие и други и поради високия публичен интерес. Срокът е до 3 месеца, както за останалите магистрати.

" Погрешно се внушава както от партиите на статуквото, по този начин и от партиите на смяната, че казусът с основния прокурор е нерешим, тъй като това може да стане единствено с конституционна смяна. Законът за правосъдната власт урежда процедурите за осъществяване на дисциплинарните производства. Чрез изменение и допълнение на закона е допустимо детайлизиране на процедурата за освобождение на всеки от " тримата огромни ", в това число отстраняването им до привършване на производствата. Ние подготвихме и внесохме подобен законопроект, само че нито една от парламентарно показаните партии не реагира. Законопроектът съдържаше и нова процедура за избор на Висш съдебен съвет, и подробни претекстове към всеки препоръчан текст " сподели Румяна Ченалова претендент за депутат на " Възраждане " за 10 МИР Кюстендил и с преференция 102 за 24 МИР София

В законопроекта още се предлага смяна на структурния състав на Висш съдебен съвет , като при реализиране на избор на членовете на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание се слага наложително условие за едно хабилитирано лице по публичноправни науки и 2 лица, минали през трите равнища на правосъдната власт със специализация по публичноправни науки, административно право и развой - за всяка от двете колегии на Висш съдебен съвет. Предлага се ограничаване за административни ръководители на органи на правосъдната власт да бъдат предлагани за членове на Висш съдебен съвет до приключване на 5 години от преустановяване на мандата им като ръководители.

Предлага се и извеждане на Националната следствена работа от системата на прокуратурата и обособяването ѝ като независим орган на правосъдната власт съгласно Конституцията.

Предлага се в избрани посочени случаи шефът на Национална следствена служба да придобива краткотрайно качеството " изпълняващ длъжността прокурор по следствието против Главния прокурор и неговите заместници. "

Целият законопроект може да прочетете на ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР