Екип от студенти и преподаватели от Русенския университет, начело с

...
Екип от студенти и преподаватели от Русенския университет, начело с
Коментари Харесай

Студенти и преподаватели от Русенския университет създадоха водороден автомобил

Екип от студенти и преподаватели от Русенския университет, отпред с гл. ас. доктор Иван Белоев, създаде първообраз на водороден автомобил и завоюва премия за дизайн на екосъстезание в Турция. Колата на бъдещето ще е идеална за градски условия, тъй като не отделя нездравословни газове. Преди седмица преподавателят взе премия и за млад академик на Австрийското министерство на науката, научните проучвания и стопанската система.

Русе

Младите изобретатели вземат решение да създадат прототипа преди година. Идеята е на група от 40 студенти, към тях се причисляват и преподаватели от 4 факултета-разказва доктор Иван Белоев. Според него най-важното предимство на водородния автомобил е, че способства за опазването на околната среда.

Гл. ас. доктор Иван Белоев - учител в Русенския университет: В околните 20 години тактиката е колите с стандартни горива да излязат от градската среда, с цел да се икономисват излъчвания от парникови газове. Трябва да се насочим към различни източници на сила.
Дизайнът и цветът на прототипа са определени от студентите. Колата развива скорост от 50 километра в час и е доста потребна за градска среда, тъй като е дребна и маневрена-смятат основателите ѝ.
Гл. ас. доктор Иван Белоев- учител в Русенския университет: Може да откри приложение в огромните градове, където в централните елементи има проблеми с паркирането, биха съдействали за понижаване на тапите... Според мен водородът е горивото на бъдещето.

В международен мащаб към този момент има коли серийно произвеждане с водородно гориво, споделя доктор Белоев и добавя, че в идващите 10 години сходни коли ще се виждат по-често по градските улици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР