Екип от специалисти ще обследва конструкцията на Балабановата къща, защото

...
Екип от специалисти ще обследва конструкцията на Балабановата къща, защото
Коментари Харесай

Балабановата къща се напука

Екип от експерти ще обследва структурата на Балабановата къща, тъй като по стените започнаха да се появяват пукнатини. Това заяви през вчерашния ден шефът на Общинския институт " Старинен Пловдив " Йордан Илиев. Той увери, че още тази година ще създадат ремонт, в който ще включат отопление и вентилация на постройката.

Балабановата къща е издигната при започване на 19. век от богатия търговец Панайот Лампша. Сто години по-късно къщата става благосъстоятелност на Лука Балабанов. През 30-те години е съборена до основите, а през 70-те е възобновена в достоверен тип по план на арх. Христо Пеев. Досега една от емблематичните къщи в Стария град е ремонтирана няколко пъти.

Бюджетът на " Старинен Пловдив " за тази година не е конкретизиран дефинитивно, тъй като занапред в Община Пловдив ще се разпределя преходният излишък от 2018-а. " Със сигурност ще имаме опция от лични доходи на Института да ремонтираме най-малко осем общински къщи, които имат статут на монументи на културата.Готови сме да вложим в поправки над 200 000 лв. ", сподели Илиев.

В Пампорова къща, която Община Пловдив купи предходната година от притежателя за 353 000 лв., ще вършат гардеробна. Идеята е постройката да обслужва културните прояви на Античния спектакъл, който няма лични пространства. На Античния спектакъл се готвят да създадат хидрофобизация - обработка на каменните седалки със специфични разтвори, с цел да не се разрушават. Обработката е фина, прави се на ръка, като се запълват фугите и пукнатините с четчица, изясни Йордан Илиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР