Eкип от международни учени изследва стотици съвременни и древни геномни

...
Eкип от международни учени изследва стотици съвременни и древни геномни
Коментари Харесай

Учени се опитват да установят произхода на бубонната чума

Eкип от интернационалните учени изследва стотици модерни и антични геномни последователности в опит да разбере по-добре произхода и разпространяването на бубонната чума, заяви електронното издание Юрикалърт.

Твърди се, че това е най-големият сходен разбор, юридически до момента. В изследването вземат участие специалисти от канадския университет " Макмастър " в Хамилтън, Онтарио, както и от висшите учебни заведения в Сидни и Мелбърн.

За произхода, еволюцията и разпространяването на чумата се знае малко, макар големият прогрес в ДНК технологиите и проучванията. 

Заразата е виновна за двете най-големи и смъртоносни пандемии в човешката история. Въпреки това експлоадирането и затихването на тези епидемии, аргументите, заради които някои от тях изчезват, а други не престават с години, объркват учените. 

Изследователи от университета " Макмастър " проучват в публикацията в изданието " Къмюникейшън байолъджи " подробни данни, свързани с извънредно комплицираната история на Yersinia pestis - бактерията, която предизвиква чумата.

Работата им включва разбор на повече от 600 геномни последователности от целия свят, които обгръщат първата поява на чумата при хората преди 5000 години - тази по време на ръководството на император Юстиниан, средновековната Черна гибел и актуалната (или третата) пандемия, почнала при започване на 20-и век.

" Чумата е била най-голямата пандемия и е довела до най-голямата смъртност в човешката история. Кога се е появила и от какъв притежател може да хвърли светлина върху това от кое място е пристигнала, за какво непрестанно е избухвала в продължение на стотици години и е изчезвала на някои места, само че продължава да съществува. И в последна сметка, за какво е умъртвила толкоз доста хора ", споделя еволюционният генетик Хендрик Пойнар, шеф на Центъра за антична ДНК към университета " Макмастър ".

Специалистите изследват геноми от варианти с разпространяване в целия свят и на друга възраст. Те откриват, че Y. pestis има неустойчив молекулярен часовник. Това прави изключително комплицирано установяването на скоростта, с която разновидностите се натрупват в генома с течение на времето, което се употребява за пресмятане на датите на поява.

Тъй като тази бактерия еволюира с доста мудни темпове, съвсем е невероятно да се дефинира къде тъкмо е зародила, написа Българска телеграфна агенция. Хора и гризачи са пренесли патогена по целия свят по време на пътувания и търговия, което му е разрешило да се популяризира по-бързо, в сравнение с еволюира геномът му. Геномните последователности, открити в Русия, Испания, Англия, Италия и Турция, макар че са разграничени от години, са идентични и това основава големи провокации при определянето на пътя на предаване.    

За да се оправят с този проблем, откривателите създават нов способ за разграничение на характерни популации на Y. pestis, който разрешава да разпознават и датират пет популации в историята. Сред тях са най-известните антични пандемични линии, които съгласно актуалните оценки са се появили десетилетия или даже епохи преди пандемията да бъде исторически документирана в Европа.

" Не може да се счита, че чумата е единствено една бактерия ", изяснява Пойнар. " Контекстът е от голямо значение, което се вижда от нашите данни и разбори ".

За вярното схващане на пандемиите от нашето минало, настояще и бъдеще историческият, екологичният, общественият и културният подтекст са еднообразно значими.

Според него единствено генетичните данни не са задоволителни за определяне на времето и разпространяването на краткосрочните пандемии от чума, което има значение за бъдещи проучвания, свързани с минали всеобщо публикувани болести и развиването на настоящи като КОВИД-19.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР