Екип от български лекари успя да изгради изцяло нова трахея

...
Екип от български лекари успя да изгради изцяло нова трахея
Коментари Харесай

При уникална операция у нас изградиха и трансплантираха трахея

Екип от български лекари съумя да построи напълно нова трахея от кожа и да я вгради на 60-годишна пациентка. Животоспасяващата интервенция е неповторима в света по размер и трудност.

Интервенцията се постанова след втора поява на рак на ларинкса. Пациентката към този момент не може да диша сама.

В случая не може да се трансплантира донорска трахея. Заради имунопотискащата терапия след такава интервенция има риск туморът да се върне. Така лекарите вземат решение да вграждат за първи път в България напълно нова трахея от лични тъкани. В продължение на 10 часа екипи от четири специалности, отпред с доктор Цветан Минчев, съумяват да изградят и „ оживят” трахеята с действителната й дължина – 7 сантиметра.

„ С кожа от ръката на пациентката, в която са вградени хрущяли – да стане по-ригидна, с цел да може да диша през нея”, изясни доктор Цветан Минчев пред Нова телевизия.

„ Моята част беше да осигуря зареждането на този трансплантант. Взет от ръката и подложен на друго място – той би трябвало да продължи да се храни. Това става посредством обезпечаване на кръвообращение в този нов орган”, изясни доктор Асен Келчев.

Подобна замяна на трахеята се прави за първи път в България, а по размер и трудност интервенцията е неповторима в международен мащаб. „ Практикува се сходна интервенция от сътрудници от Франция, която отново е за възобновяване пластично на трахеята с кожа от ръка, само че не в този размер и не при тези показания”, изясни доктор Цветан Минчев.

Пациентката към този момент диша сама, няма метастази по лимфните възли, възвръща се добре. Случаят ще бъде оповестен и в научни издания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР