Екип от астрофизици, известен с развенчаването на предишни предполагаеми черни ...

Екип от астрофизици, известен с развенчаването на предишни предполагаеми черни

Астрофизици откриха първата “спяща” до звезда черна дупка


Екип от астрофизици, прочут с развенчаването на предходни хипотетични черни дупки, разгласи свое лично изобретение: първата “спяща” черна дупка със звездна маса, видяна към звезда в близка вселена. Въпреки че съгласно учените тези черни дупки са постоянно срещани във Вселената, те се оказаха сложни за разкриване.

Сега интернационалният екип е разкрил “игла в купа сено”, споделя Томер Шенар, астрофизик от Амстердамския университет и водещ създател на новото проучване в списание Nature Astronomy.

Екипът е търсил в небето нещо, което вероятно би могло да се трансформира в двойна черна дупка, при която две черни дупки обикалят една към друга, откакто са погълнали звездите си при детонация на свръхнова.

“Открихме много солидна звезда, която тежи 25 пъти повече от масата на нашето Слънце, която обикаля към нещо, което не виждаме”, сподели Шенар пред Агенция Франс Прес.

Те считат, че синята звезда, която се намира в галактиката Голям Магеланов облак, прилежаща на нашия Млечен път, е впримчена в танц на гибелта с черна дупка, чиято маса е девет пъти по-голяма от тази на нашето Слънце.

Този тип черни дупки нормално се откриват посредством рентгеновото излъчване, което излъчват, до момента в който събират материал от звездата си сателит. Но тази двойна система, известна като VFTS 243, се назовава спяща, тъй като не излъчва рентгенови лъчи – не е задоволително близо, с цел да изсмуче материя от звездата си.

Хюг Сана, астрофизик от университета KU Leuven в Белгия, съобщи, че единствено в Млечния път има към 100 милиона черни дупки със звездна маса, които са доста по-малки от свръхмасивните си по-големи братя. Въпреки това са открити единствено 10, споделя Сана, съавтор на проучването. Възможно е това да се дължи на обстоятелството, че доста от тях са в спящо положение и чакат да обхванат своята звезда-придружител. Сана сподели, че наблюдението им е като да гледаш двама души да танцуват в тъмна стая, единият облечен в бяло, а другият в черно. Може да виждате единствено единия танцьор, само че знаете, че другият е там.

“Никога до момента не сме откривали такива системи”, сподели Шенар пред Агенция Франс Прес. “Имаше няколко изказвания през последните години, само че всички те бяха повече или по-малко опровергани”, сподели Шенар.

Откритието може да даде визия и за това по какъв начин се образуват черните дупки. Смята се, че черните дупки със звездна маса се раждат по време на гибелта на огромна звезда, при солидна детонация на свръхнова. Силата на гърмежа изтласква черните дупки в двойна система в елиптична, а не в кръгова орбита.

Въпреки това VFTS 243 има орбита, която също е идеално кръгла.

“Това значи, че звездата незабавно е изчезнала в черната дупка”, сподели Шенар. “Това има огромно значение за метода, по който се образуват тези двойки черни дупки”, сподели той, добавяйки, че звездата на VFTS 243 в последна сметка може да колапсира по сходен метод.

Източник: bg-voice.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg