Екип археолози от Регионалния исторически музей в Смолян направи спасителни

...
Екип археолози от Регионалния исторически музей в Смолян направи спасителни
Коментари Харесай

Археолози откриха средновековни гробове в частен имот в Неделино

Екип археолози от Регионалния исторически музей в Смолян направи избавителни разкопки край Неделино. В частен парцел там, предходната година, бяха открити четири гроба, датирани от епохата на Средновековието, съобщи Българска национална телевизия. На скъпата находка през есента на предходната година попаднал притежателят на парцела Здравко Глумов:
Прочетете още
" Реших да направя тука водоем за поливане и се натъкнахме на това нещо. "

 Предполагахте ли, че може да откриете такова нещо тук?

- Не, безусловно не, тъй като никой не е казвал, баба ми и дядо ми са на по 90 и недостатък години умряха,
до сегашен ден никой не е знаел.

За археолозите находката е извънредно значима.

" Разбира се им благодарим, че както е по закон те незабавно алармират полицията и община Неделино, те от своя страна алармираха нас. Ние дойдохме на място и установихме, че се касае за феодален некропол. Как го установихме това - по ориентацията на скелетите изток-запад, по обряда, който е християнски нали глава на запад крайници на изток, ръце скръстени на таза или на корема ", изясни Николай Бояджиев - археолог.

Открити били общо четири гроба - три на възрастни и един детски. В единия от гробовете са открити и два бронзови пръстена.

" При почистването им в лабораторията, в нашата на Регионален исторически музей Смолян, се откри, че това е феодален пръстен от 10-12 век, като по този метод ние успяхме да датираме единия от тези гробове. Предполагаме, че и другите са от тази ера ", сподели още Николай Бояджиев.

Откритите досега гробове са построени напълно от каменни плочи, а в един от тях е положено тялото на мъж, на чиято ръка са открити двата бронзови пръстена. Още в първия ден на разкопките археолозите попаднаха на пети гроб, още веднъж най-вероятно детски.

Николай Бояджиев: " До момента към този момент са пет. За страдание, единият е разрушен, до момента в който багериста осъзнае, че работи на некропол, само че другите са относително добре непокътнати, тъй че се надяваме да успеем да ги проучим.

След като са датирани 10-12 век, това защо приказва, тук наоколо населено място от тази ера?

Николай Бояджиев: " Да, сигурно наоколо е имало населено място, защото както и в този момент гробищата се намират наоколо до селищата, само че не сме открили още на кое място е селището, то е някъде в близост в региона, като също по този начин при престоя ни тука, при работата ни ще намерим време и за един ден да се разходим в близост из терена и вероятно да локализираме и селището къде се намира. "

Разкопките се подкрепят от община Неделино с доброволци и финансови средства.

" За първи път на територията на община Неделино се организират действителни археологически разкопки, до в този момент постоянно сме правили археологически карти, маркирали сме местностите и терените, само че на място в никакъв случай не е било работено, тъй че с огромен възторг и вяра да бъде нещо по този начин по-ценно и да съставлява и един туристически интерес по нататък ", съобщи Боян Кехайов - кмет на община Неделино.

След привършване на разкопките проучването на находките ще продължи. А в община Неделино ще решат дали и по какъв начин да трансфорат средновековния некропол в място за посещаване на туристи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР