ЕК представи детайлите по предложението за прекратяване на практиката за

...
ЕК представи детайлите по предложението за прекратяване на практиката за
Коментари Харесай

Как ще бъде отменена смяната на зимното с лятно часово време?

ЕК показа детайлите по предлагането за преустановяване на практиката за промяна на часовото време на лятно и зимно. Страните би трябвало сами да решат дали да приложат предлагането на Брюксел след национално питане до жителите и законодателните органи, оповестява Нова тв.

През октомври 2019 година страните-членки на Европейския съюз за финален път ще могат да реалокират часовника от лятно на зимно време, разгласи еврокомисарят по превоза Виолета Булц на конференция в Брюксел.

" През октомври 2019 ще бъде последният път, когато ще променим времето ", сподели тя.

Според еврокомисарят всяка държава-членка на Европейски Съюз може да реши сама кое време – зимното или лятното – желае да остави, заяви ТАСС. " Държавите-членки са длъжни да осведомят Еврокомисията кое време желаят да запазят - лятното или зимното и през октомври 2019 година тези, които желаят зимното – трансформират на зимно, тези, които желаят лятното - остават на лятно. И това е – повече никой няма да реалокира часа ", изясни тя. " Държавите няма да могат повече да трансформират времето, това ще бъде в компетенциите на Европейски Съюз ", добави еврокомисарят. 

Идеята за прекосяването към лятно часово време е била, с цел да се пести сила. Европейската комисия обаче регистрира, че резултатът от икономисване на сила към този момент е доста слаб, откакто от ден на ден се залага на възобновими и съвременни енергийни източници.

Според Брюксел анулацията на лятното и зимното часово време би трябвало да стане по едно и също време и единно от всички европейски страни.

Южните страни упорстват да се закове на лятното часово време, до момента в който скандинавските са на мнение, че би трябвало да остане единствено зимното часово време. За някои европейски наблюдаващи предлагането на Европейска комисия е избирателен ход, с който единствено се затруднявал животът на хора, институциите и предприятията, без да е несъмнено, че страните ще реализиран единодушие и че ще има позитивен резултат от смяната, което пролича и от запитванията по време на формалното показване на предлагането от Комисарите Марош Шефчович и Жиолета Булич.

Ето отговорите на по-важните въпроси:

Защо лятното/зимното часово време се съгласува на нивото на Европейски Съюз?

Повечето държави-членки на ЕС имат дълги обичаи във връзка с законовата уредба на лятното часово време, която в доста случаи датира от Първата и Втората международна война или от петролната рецесия през 70-те години. В предишното страните членки въвеждаха промяна на часовото време, с цел да пестят сила (предимно въглища за производството на електроенергия) и да се синхронизират с близките страни. В обособените страни обаче часовниците се преместваха на разнообразни дати. Некоординираната промяна на часовото време предизвикваше проблеми на вътрешния пазар и по-специално в секторите на енергетиката и превоза. Постепенно бяха въведени европейски ограничения за координиране на прекосяването от зимно към лятно часово време и назад. 

Какво е ситуацията в останалия свят?

Разпоредби за лятно часово време има в към 60 страни в света, най-вече в Северна Америка и Океания. Расте обаче броят на съседите или комерсиалните сътрудници на Европейски Съюз, които взеха решение да не ползват или да анулират лятното часово време: тези образци включват Исландия, Китай (1991 г.), Русия (2011 г.), Беларус (2011 г.) и от наскоро — Турция (2016 г.). 

Защо Комисията показва това предложение?

Комисията включи наредбите за лятното часово време в политическата стратегия, защото под председателството на Жан-Клод Юнкер тя се ангажира да работи огромно по значимите въпроси, като в същото време оставя на страните членки опцията да вземат решенията в области, където това е най-уместно. След като подложи на оценка сегашните разпореждания на Европейски Съюз по отношение на сезонната промяна на часовото време, по силата на които тя се прави на всеки шест месеца, Комисията стигна до заключението, че е най-уместно страните членки да вземат решение дали да запазят като непрекъснато лятното или зимното часово време, като освен това заобикалят възможна фрагментация.

При своята оценка Комисията взе поради редица детайли, като гласуваната от Европейския парламент през февруари 2018 година резолюция по този въпрос, постъпилите претенции от някои страни членки на Европейски Съюз, разбора на наличните доказателства, както и публичната консултация, която Комисията организира от 4 юли до 16 август 2018 година По време на консултацията бяха получени 4,6 милиона отговора от всичките 28 страни членки. Това е най-големият брой отговори, получаван в миналото при социална консултация на Европейска комисия. Според окончателните резултати 84 % от далите отговор избират промяната на часовото време да се отстрани. Имайки поради всички тези детайли, Комисията предлага сезонната промяна на часовото време да се приключи, като освен това се резервира координиран метод, с цел да се подсигурява действието на вътрешния пазар.

Какво предлага Комисията? 

Европейска комисия предлага промяната на часовото време, която понастоящем се прави два пъти годишно, да се приключи в Европейски Съюз през 2019 година Така ще се постави завършек на практиката часовниците да се реалокират с един час напред през март и с един час обратно през октомври. За да се избегне възможна фрагментация на вътрешния пазар, страните членки ще би трябвало да решат кое часово време желаят да запазят като непрекъснато — лятното или зимното, след което да уведомят Европейската комисия за решението си. След това те няма повече да могат да ползват сезонна промяна на часовото време. Държавите членки резервират правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии.

Комисията предлага ли непрекъснато лятно/зимно часово време за целия Европейския съюз?

Не. Европейската комисия предлага да се отстрани сезонната промяна на часовото време по съгласуван метод. Решението за използване на непрекъснато лятно часово време или непрекъснато зимно часово време ще бъде взето от всяка обособена страна членка. Желателно е страните членки да вземат решенията по отношение на общоприетото часово време, което всяка от тях желае да ползва от 2019 година насетне, по координиран метод. 

Защо някои страни членки няма да могат да продължат да ползват сезонната промяна на часовото време, даже да желаят?

Комисията предлага сезонната промяна на часовото време да се отстрани в целия Европейски съюз. С други думи, страните членки няма да запазят националните си разпореждания във връзка със сезонната промяна на часовото време. С това се цели да се подсигурява вярното действие на вътрешния пазар и да се избегнат възможни разстройства, подбудени от некоординирани дейности на страните членки. Тези разстройства може да засягат разписанията на транспортните интервенции и действието на осведомителните и информационните системи и да провокират по-високи разноски при трансграничната търговия или по-ниска продуктивност при стоките и услугите. Поради това е доста значимо да се приложи координиран режим, при който всички страни членки да отстранен осъществяваната понастоящем два пъти годишно промяна на часовото време.

Как и по кое време ще се вкара препоръчаната смяна?

За да се обезпечи равномерен преход, според предлагането на Комисията, всяка страна членка ще би трябвало до април 2019 година да заяви кое часово време има намерение да ползва като непрекъснато — лятното или зимното. Решенията следва да се основават на съгласуваност сред страните членки, както и на възможни съвещания и оценки на национално и европейско ниво.
Предвижда се последното наложително прекосяване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 година След това страните членки, които желаят да преминат непрекъснато към зимно часово време, ще имат опция за последна сезонна промяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 година След тази дата сезонните смени на часовото време към този момент няма да са вероятни.
Посоченият график зависи от това Европейският парламент и Съветът да одобряват предлагането на Комисията най-късно до март 2019 година

Какви изгоди ще донесе премахването на сегашните разпореждания по отношение на промяната на часовото време?

Гражданите няма повече да се тревожат за преместването на часовниците си. Смяната на часовото време предизвикваше комплициране, защото не всеки път е явно по кое време и в коя посока би трябвало да се реалокират часовниците. Като учредения за нейното унищожаване далите отговор в публичната консултация показват също по този начин, че тя въздейства негативно върху здравето, води до повишение на пътнотранспортните катастрофи и не пести сила. Ако тази система бъде анулирана, няма повече да се постанова човешкият организъм да се приспособява към промяната на часовото време.

Ползата за предприятията ще се показва в това, че няма повече да е належащо да се приспособяват към преместването на часовниците. Благодарение на новите разпореждания ще се улесни планирането в секторите на енергетиката и превоза (например при нощните влакове) и ще се опростят програмните артикули, основаващи се на времето. Въпреки че една от главните аргументи за въвеждането на сегашните разпореждания по отношение на промяната на часовото време са икономиите на сила, доказателствата сочат, че понастоящем тези икономии са лимитирани. 

Кои часови зони ще се ползват в Европейски Съюз? 

Понастоящем в Европейски Съюз има три общоприети часови зони: западноевропейско време (Ирландия, Обединеното кралство, Португалия), централноевропейско време (17 страни членки) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия). Държавите членки, които решат да запазят като непрекъснато лятното часово време, ще преминат автоматизирано към идната часова зона (стандартно време + 1 час). Освен това страните членки ще имат правото да вършат промени в своето общоприетоо часово време, които не са свързани със сезонна промяна. В предлагането се планува страните членки да уведомят Комисията за възможната смяна на часовата зона 6 месеца авансово, с цел да се обезпечи опция за своевременното адаптиране на основаващите се на времето системи.

Какво обхващаше публичната консултация?

Участниците бяха приканени да споделят цялостния си опит във връзка със промяната на часовото време, желанията си към една от две други възможности (системата да се резервира без смяна или да се анулира в целия ЕС), както и — в случай че считат, че е по-добре сегашната система да се анулира — дали избират да се резервира лятното, или зимното часово време. Европейските жители и заинтригувани страни имаха опция да изразят мнението си, като от 4 юли до 16 август попълнят онлайн следния въпросник (публикуван на всички езици на ЕС).

Къде може да се видят окончателните резултати от консултацията? 

По време на консултацията онлайн бяха получени 4,6 милиона отговора от всичките 28 страни членки — това е най-големият брой отговори, получаван в миналото при социална консултация на Комисията. 84 % от далите отговор избират промяната на часовото време, която се прави два пъти годишно, да се отстрани. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР