ЕК иска създаване на истинска европейска гранична полиция През май

...
ЕК иска създаване на истинска европейска гранична полиция През май
Коментари Харесай

Юнкер: ЕС ще изпрати допълнителни 10 000 души за охрана на границите

ЕК желае основаване на същинска европейска гранична полиция

През май 2019 година следва да се проведат идващите европейски избори. Още по тематиката
Ги Верхофстад търси алианс с Макрон на европейските избори

Новото проевропейско придвижване ще е опция на националистите, твърди Верхофстад
10 сеп 2018
Започва играта за постове в Брюксел

Разиграването за това кой ще застане отпред на главните европейски институции през 2019 година потегля без присъединяване на известни имена
7 сеп 2018
Кандидатът на Изтока

Германецът Манфред Вебер желае да наследи Жан-Клод Юнкер на поста ръководител на Европейска комисия
6 сеп 2018 Ако Европа си дава сметка в по-голяма степен за икономическата, политическата и от време на време военната си мощност, тя ще може да се трансформира в световен състезател, който не просто следи и разяснява събитията, а интензивно взе участие в тях. Това беше едно от посланията на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който през днешния ден произнесе четвъртата си и последна тирада за положението на съюза пред Европейския парламент в Страсбург. В изявлението си Юнкер отбрани постигнатото от комисията през последните четири години и начерта проектите за оставащите 12 месеца от мандата му – през май 2019 година европейските жители ще гласоподават за нов парламент и ръководители на най-големите институции.

Имиграция

Очаквано, главен миг в речта на Юнкер беше имиграцията. Темата се върна на дневен ред през последните седмици поради продължаващия напор на идващи в Европа. Юнкер прикани европейските граници и бреговата защита на континента да бъдат подсилени. По думите му Европейска комисия възнамерява до 2020 година да изпрати още 10 хиляди души личен състав към границите.

Юнкер изиска взаимност към страните, които са най-силно наранени от имиграционната вълна. " Държавите би трябвало да бъдат солидарни, в случай че желаят Шенген да остане без вътрешни граници. Бил съм и оставам срещу вътрешните граници ", разяснява той. Юнкер изясни, че Европейски Съюз се нуждае от непрекъснато решение на казуса и прикани Австрия, която пое председателството на Съвета на Европейски Съюз след България, да работи по промяна на европейската система за леговище.

Brexit

" Уважаваме решението на Англия да напусне съюза, само че надълбоко съжаляваме за това. Също по този начин обаче желаеме английското държавно управление да разбере, че някой, който напуща съюза, не може да е в същата привилегирована позиция като страна членка. Няма да сте част от единния ни пазар и сигурно не и от тези елементи, които си изберете ", съобщи Юнкер.

Според него комисията, Народното събрание и страните членки ще продължат да демонстрират взаимност с Ирландия за ирландската граница и ще се търси решение, което да не позволява физическа граница.

" След 29 март 2019 година Англия няма да бъде елементарна страна за нас. Англия постоянно ще бъде непосредствен комшия и сътрудник ", сподели още Юнкер.

Еврото

До края на годината Европейска комисия ще показа проект за " укрепване на интернационалната роля на еврото ". Според Юнкер еврото би трябвало да се трансформира в " лице и инструмент на една нова и по-независима Европа " - т.е. да се популяризира по-добре като интернационална валута.

Той също по този начин изиска повече разплащания от европейски компании да бъдат осъществявани в евро, а не в долари.

Мирът в Европа и популистката опасност

В последната си тирада Юнкер обърна внимание и на политическото разцепление измежду страните членки сега. Нарастващата политическа назадничавост оспорва мира на континента век след Първата международна война, разяснява той. Държавите членки би трябвало да са подготвени на компромисни решения по отношение на имиграцията, усилването на еврото и попълването на дупката в бюджета на Европейски Съюз, която ще остане след напускането на Англия, счита Юнкер.

Коментарът идва на фона на гласуването този следобяд в Екологичен потенциал дали на Унгария да бъдат наложени наказания поради подозрения за неспазването на правилата на правовата страна и на правата на индивида.

" Искам да кажем " не " на нездравия шовинизъм и да кажем " да " на просветения национализъм ", съобщи Юнкер. Той също по този начин прикани Народното събрание да реализира нужното болшинство и да осъди дейностите на Унгария.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР