Ежедневен мониторинг на водите от хвостохранилището Ерма река“ ще извършва

...
Ежедневен мониторинг на водите от хвостохранилището Ерма река“ ще извършва
Коментари Харесай

Минно предприятие обеща да не замърсява река Върбица и водата на 50 села


Ежедневен мониторинг на водите от хвостохранилището „ Ерма река “ ще прави вложителят „ Горубсо Златоград “ и ще афишира резултатите обществено, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Днес в Смолян се състоя съвещание на междуведомствената комисия, назначена със заповед на регионалния шеф Недялко Славов, на което бяха набелязани съответните ограничения за предварителна защита на замърсяването на река Върбица. От тази река се зареждат с питейна вода жителите на Златоград и 50 села в общините Кирково и Момчилград в област Кърджали. По гледище на регионалния шеф на Кърджали Никола Чанев, с изключение на в Златоград, данните ще бъдат оповестени и на електронно табло в Кирково, с цел да няма спекулации с качеството на питейната вода, оповестиха от администрацията.

Предприятието се ангажира да почисти растителността в утаечното езеро, която задържа хвоста и попречва размиването му, както и да построи багерна помпена станция, която да го води непосредствено в хранилището, без да минава през реката. Целта на ограниченията е да се направи сложна инспекция, да се овладее напрежението измежду локалната общественост и да се подхващат дейности, гарантиращи чистотата на питейната вода. Проблемът породи в края на месец ноември след изобилните превалявания в района, които провокираха отмиване на сухия хвост и побеляване на речните води. Институциите бяха безапелационни, че няма установено замърсяване на подземните води, няма и риск за качеството на питейната вода, хората обаче би трябвало да бъдат правилно осведомени.

„ Реакцията на хората е извънредно отрицателна, и в Златоград, и в Кирково, и в Джебел и Момчилград, които черпят питейна вода от Върбица. И това е разбираемо. Длъжни сме да създадем нужното, с цел да ги убедим, че контролът е на равнище и да подсигуряваме здравето и сигурността им “, разяснява Никола Чанев.

„ Инвестирали сме 3 млн. лв. единствено в реновирането на депото и над 10 млн. в модернизиране на производството според актуалните екологични стандарти, съобщи проф. Николай Вълканов, ръководител на Надзорния съвет на „ Горубсо Златоград “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР