Египтолози настояват за връщането на прочутия Розетски камък от Британския

...
Египтолози настояват за връщането на прочутия Розетски камък от Британския
Коментари Харесай

Искат от Британския музей да върне Розетския камък в Египет

Египтолози упорстват за връщането на фамозния Розетски камък от Британския музей в Египет. Кампанията е подкрепена от две петиции. Засега Британският музей не е споделил изрично дали ще репатрира артефакта в страната му на генезис. 

Египетското богатство на възраст 4000 години, употребявано за дешифриране на антични писмени знаци, стана обект на плевел спор за собствеността на реликви, съхранявани в музеи в Европа и Съединени американски щати. Сега египтолози желаят връщането на камъка.

" Мисля, че всички страни имат право да изискат назад своето завещание. През XIX век е имало иго, детският труд е бил легален и дамите са нямали права. Днес сме в XXI век и би трябвало да изправим грешките от предишното ", съобщи египтологът Моника Хана.

Розетският камък е отвеян от Египет в Обединеното кралство през 1801 година Хана провежда петиция за репатрирането му. Документът е събрал 4200 подписа.

" Днес, за мен Розетският камък е знак на западния колониализъм над моята просвета. Той съставлява плячка от войната, културно принуждение. И аз апелирам освен за реституционно репатриране, аз също по този начин образовам студенти, които ще станат откриватели, с цел да продължат борбата, до момента в който Розетският камък не бъде върнат в Египет ", прибавя тя.

Британският музей упорства, че има легални искания към черната гранитна плоча. Въпреки че доста западни музеи стартират да връщат артефакти в страната ми на генезис, институтът не може да удостовери, че в миналото е репатрирал артефакт от своята сбирка.

" Посланието ми към Британския музей е: извънредно време е влезете в своята роля на музей от XXI век. Той би трябвало да открие нова визия и философия за ролята си на музей, а реституцията и репатрацията са в основата на тази нова философия ", съобщи Хана.

Реликвата е единствено една от над 100 хиляди египетски и судански артефакта, съхранявани в Британския музей. Тъй като разногласието за истинския камък продължава, управляващите в Кайро към момента не са създали формален коментар по тематиката за вероятно репатриране. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР