Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси изглежда малко вероятно да поеме

...
Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси изглежда малко вероятно да поеме
Коментари Харесай

Ще приеме ли Египет палестинци, разселени от войната на Израел срещу Газа?

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси наподобява малко евентуално да поеме 2,2 милиона палестинци, които биха могли да бъдат разселени от Ивицата Газа по време на войната Израел-Хамас, споделиха специалисти Ал Джазира.

„ Моята оценка е, че 95 % не е новак “, сподели Нанси Окайл, президент и основен изпълнителен шеф на Центъра за интернационална политика, прогресивна организация с нестопанска цел във Вашингтон, окръг Колумбия.

Продължете да четете

лист от 4 детайла „ От реката до морето ": Какво в действителност значи палестинският девиз? Байдън приканва за „ пауза " във войната на Израел в Газа за първи път Социопати в костюми Камарата на представителите отхвърли опита да порицае палестинската американска конгресменка Рашида Тлаиб завършек на списъка

„ Политическата цена надвишава всички изгоди “, добави тя, акцентирайки капацитета за вътрешни безредици в Египет, в случай че дойде поток от палестински бежанци.

Но вероятността за всеобщо изселване от Газа – тясна, гъсто обитаема територия на североизточната граница на Египет – ускори опасенията в държавното управление на ел-Сиси.

На 24 октомври списание +972 и неговото дъщерно издание Local Call оповестиха за изминал документ, за който се твърди, че е от Министерството на разузнаването на Израел, обрисувайки предложение за „ изтегляне “ на всички палестинци от Газа в Египет.

Също по този начин се носят клюки, че израелските водачи се пробват да привлекат Кайро да одобри разселени палестинци, като оферират отписване на част от раздутия външен дълг, който се движи на към 160 милиарда $.

Освен това се оповестява, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху е лобирал пред европейски водачи да му оказват помощ да убеди ел-Сиси да одобри бежанци от Газа – концепция, която той до момента отхвърля.

„ Напълно разбираемо е за какво египтяните и палестинците се притесняват, че има израелски водачи, които се стремят да изместят принудително и трайно палестинците от Газа “, сподели Тимъти Калдас, специалист по политическата спестовност на Египет за Института за близкоизточна политика Тахрир.

Той добави, че палестинците въпреки всичко би трябвало да получат правото да търсят леговище в прилежащи страни, отбрана, която Египет и Израел им отхвърлят.

„ Палестинците към момента би трябвало да имат избор – и наблягам избора – да се реалокират в Синай и да потърсят безвредно леговище. Те не би трябвало да бъдат принуждавани да бъдат подлагани на безразборни бомбардировки в Газа “, сподели Калдас пред Al Jazeera.

Висока „ политическа цена “

По-голямата част от палестинците бяха изгонени от родината си през 1948 година по време на основаването на страната Израел - събитие, което те назовават ​​Накба или „ злополука “.

Повечето хора в Газа през днешния ден са деца или внуци на разселените по време на Накба. Сега те рискуват още веднъж да бъдат дефинитивно изселени, което е военно закононарушение съгласно интернационалното право.

Въпросът за правата на палестинците постоянно е бил известна идея в Египет, съгласно Okail. Ако ел-Сиси се съгласи с натиска да погълне популацията на Газа, той може да провокира необятно отвращение и митинги.

„ Политическата цена [за подпомагането на разселването на палестинците] може да бъде президентството на Сиси “, сподели Окайл пред Ал Джазира.

Подобен ход, сподели Окайл, евентуално ще се пояснява като подкрепяне на Израел да разшири и укрепи своята окупация на палестински територии. Всяко произлизащо от това неспокойствие може да накара военните да смъкват ел Сиси, с цел да възстановят реда, добави тя.

„ Всяко изложение на противоречие в общественото пространство в Египет ще бъде доста сензитивно за армията “, сподели Окайл. Неговите членове „ се знае, че са изцяло срещу концепцията да се разреши на палестинците да бъдат отстранени от земята им и в [Египет] “.

Дилема на сигурността

Ел-Сиси също изрази опасения, че приемането на бежанци от Газа може да предложения палестински бойци да пуснат корени в Египет.

По време на среща с немския канцлер Олаф Шолц на 18 октомври ел-Сиси посочи, че палестинците, изселени в региона на Синай в Египет, могат да основат „ нова база “ за осъществяване на „ терористични интервенции “.

„ Израел би имал правото да пази себе си и националната си сигурност и затова да нанесе пряк удар по египетските земи “, сподели ел-Сиси.

Този сюжет заплашва да скапе мирното съглашение сред Египет и Израел, реализирано с посредничеството на Съединените щати на срещата на върха в Кемп Дейвид през 1978 година

Калдас има вяра, че страховете за сигурността на ел-Сиси са основателни. Той добави, че Египет евентуално е по-притеснен от идването на по-малки въоръжени групи от Хамас, палестинската организация, чиято изненадваща офанзива против Израел оказа помощ за разпалването на актуалната война.

„ Това не значи, че не се тормозят от Хамас, само че те имат по-ясна и директна връзка с групата “, сподели Калдас пред Ал Джазира.

От 2016 година връзките сред Египет и Хамас се размразиха. Двете страни първо си сътрудничиха, с цел да разбият кафези от групировката ИДИЛ (ISIS). След това Египет възобнови посредничеството при преустановяване на огъня сред Хамас и Израел – роля, която възвърне част от районното въздействие на ел-Сиси.

Но държавното управление на ел-Сиси към момента е внимателно към Хамас заради тежкия му боен боеприпас и връзката му с Мюсюлманските братя, група, която охули и репресира, с цел да консолидира властта в Египет.

Нещо повече, ел-Сиси може да има вяра, че идването на въоръжени палестински групи може да въодушеви младежи, лишени от права от икономическата рецесия в Египет, да се причислят към техните редици, съгласно Okail.

„ Много от тези хора искрено нямат какво да губят и може да се изкушат да се причислят “, сподели тя пред Al Jazeera.

Възможност измежду натиска

Въпреки че ел-Сиси до момента се съпротивляваше на апелите да одобри разселеното население от Газа, някои специалисти считат, че египетският президент въпреки всичко употребява обстановката в своя изгода.

Хосам Бахгат, създателят на Египетската самодейност за персонални права (EIPR), сподели пред Ал Джазира, че държавното управление на ел-Сиси употребява западната поддръжка за Израел, с цел да твърди, че би било лицемерно да се подлагат на критика нарушаванията на човешките права в Египет.

„ Прорежимните фигури в обществените медии акцентират по какъв начин всички западни диалози за правата на индивида през последните 10 години – целият контрол на Конгреса на Съединени американски щати и обуславянето на военна помощ – са просто част от западна интрига за намаляване на страната, “, сподели Бахгат пред Ал Джазира.

Страни като Съединените щати са документирали „ достоверни отчети “ за нарушавания на човешките права в Египет, в това число изтезания, убийства без присъда и насилствени изгубвания. Правителството на Ел-Сиси обаче отхвърли тези обвинявания.

Но Бахгат сподели, че натискът, който някои страни оказват върху Египет евентуално да разреши насилственото разселване на палестинци – тежко закононарушение – ще даде на Ел Сиси по-голямо прикритие да прави нарушавания на човешките права в страната.

„ Режимът даже няма да би трябвало да се грижи за имиджа си “, сподели Бахгат.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР