Египетски археолози претърсиха в мъртвия град Саккара южно от Кайро погребална камера

...
Египетски археолози
претърсиха в мъртвия град Саккара южно
от Кайро погребална камера
Коментари Харесай

Археолози откриха погребална камера на 4500 години в Египет


Египетски археолози претърсиха в мъртвия град Саккара южно от Кайро погребална камера на 4500 години. В огромната си част добре съхраненият гроб на почитан жрец от Петата династия е декориран цветни релефи и надписи, оповестява египетското министерство на античността.Погребалната камера е открита през март и в този момент беше представена пред обществеността.

L- образният гроб има малък вход, който води надолу към предкамера. Тя е изключително богато украсена и добре запазена, се споделя в известието. През предкамерата се влиза в погребалната камера, оповестява лидерът на разкопките Мохамед Мегахед. Саркофагът от варовик обаче е изцяло разграбен и унищожен от иманяри по някое време в предишното.

Релефите, с изключение на други неща, изобразяват притежателя на гроба, на име Чуви, който седи на една маса с жертвоприношения (горе). Учените са разкрили в камерата още дребни съдове и бижута от калцит и тъмни камъни.

Така наподобява от вътрешната страна гробът на Чуви (Photo by Mohamed el-Shahed)

Находката е датирана от 2500 до 2300 г.г. прочие Хр.

Предполага се, че Чуви е живял по времето на Петата династия, която царува в Древен Египет в интервала от 2500 до 2300 г.г. прочие Хр. За празничното отваряне на погребалната камера египетският министър на антиките Халед ал-Енани покани десетки публицисти, посланици и културни аташета от повече от 20 страни.

Археолозите знаят от дълго време, че в Саккара може да се чака откриване на скъпи находки от древността. Досега там са открити много гробове от времето на Петата династия. През декември учените откриха там 4400 годишен гроб на сановник. Наскоро се натъкнаха и на гранитна колона на името на кралица Сетибхор, която евентуално е била брачната половинка на крал Джедкаре Изезис, осмият и предпоследен крал на Петата династия.

През 2018 година учените откриха в същия регион позлатена маска на мумия, сирене на 3200 години и дузини мумии на котки.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР