Ефрат Райтан е актриса, но и правист, депутат и преди

...
Ефрат Райтан е актриса, но и правист, депутат и преди
Коментари Харесай

Депутатът с български корени Ефрат Райтан за бъдещото на Кнесета




Ефрат Райтан е актриса, само че и юрист, народен представител и на първо място българка. Красавицата Райтан обърна прогнозите за влизане на Партията на труда Авода в Кнесета. До преди да я включат в листата, се чудеха дали групировката ще прескочи бариерата от 4 депутатски места. Но актрисата, с чиито песнички и приказки разказвани по малкия екран, децата нацяло потомство са расли, наклони везните.
„ В армията бях във военна вокална група . После учих в сценичен институт “, сподели пред БНР Райтан.

„ На 28 години записах да последвам право . Вече работех в телевизионни излъчвания за възрастни. Имах забавни функции в сериали не толкоз фамилни, само че и трагични, даже и протестни. Водех и стратегии на Еврейската организация за малките екрани на евреите живеещи в диаспората.

Моето ДНК е българско , даже да не го изследват. Покойната ми баба Йона, която умря на 92 година,е родена в Чирпан през 1918. Родителите й са били дребни търговци, само че и членове на локалното читалище. Дядо ми е роден през 1915 г в Одрин. Баба ми разказваше за патриархалното образование, което в България всмукват от дребни. Смяташе, че роднините са нещо доста значимо. Повтаряше поговорката „ брат брата не храни, само че тежко, който го няма!, спомня си Райтан.

За обстановката в Израел Ефрат Райтан показва, че протичащото се е разследване от неустойчивостта на властта.

" Изборите през март не приключиха с безапелационна победа на който и да е. Дори Нетаняху, който от 12 година е министър председател, не съумя да сътвори държавно управление. А това, че към този момент втора години няма устойчиво държавно управление , мощно се отразява на живота на хората. Липсва обикновено ръководство и бюджет. Като се прибави и пандемията, ситуацията става взривоопасна. Това докара до вълна на принуждение, както на територията на страната, по този начин и към нея. Пренесе се и в линията Газа. Оттам обстреляха Израел с 4 хиляди ракети за 11 дни. Част от тях доближиха и центъра на страната Израел. Подразделения на Хамас обстрелваха и Северен Израел от територията на Ливан. Израел има механически благоприятни условия да обезврежда 90 на 100 от достигналите до територията му ракети. Но не 100 %. Затова имаме убити, ранени и разрушени здания, и убити деца. Децата ни, от ранна възраст, живеят в боязън сред обособените сирени. Мъчно ми е, че арабите в Яфо , с които до в този момент сме живели в добросъседство атакуват евреи и назад, подстрекавани евреи да се бият с араби. Има някакви на ситуацията. Но е мъчно при тази комплицирана политическа действителност. Има извънредно десни партии, които в този комплициран миг, вместо да успокояват духовете, се пробват още веднъж да възпламенят принуждение. Това обслужва техните тесни политически ползи. Живея в Яфо, град в който имаше вълнения. В нощта, когато възпламениха колата ми, пламнаха още 20 коли. Счупиха стъклата и плячкосаха още стотици други. Замеряха хора с камъни. Палеха къщи. В нашия град  за първи път с случва това ", описа още в " Преди всички " Райтан.

За бъдещото на израелския Кнесет , в случай че не може да се сформира държавно управление тя счита:

" В момента нито една партия не съумява да направи държавно управление, Кнесета работи отчасти, главно с 3 комисии - финансовата, за националната сигурност, регулационната комисия. В нея вземам участие. Би трябвало да членувам и в комисията за ред и правда. В очакване сме да се сътвори държавно управление. Много бих се радвала да оглавя групата за другарство с България.

В моето семейство се чества 24 май , като рожден ден на щерка ми. Наистина е респектиращо, че някъде по света се отдава респект на културата и просветата. Това е празник на вярата, който топли сърцата. Мисля, че не е инцидентно, че има подобен празник в България. Културата, насладата и топлината характеризират българина ", уточни още Ефрат Райтан.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР