Ефектни снимки в социалните мрежи успяват да уловят доста наивни

...
Ефектни снимки в социалните мрежи успяват да уловят доста наивни
Коментари Харесай

Десетки изгоряха с лятната си почивка заради…

Ефектни фотоси в обществените мрежи съумяват да уловят много наивни летовници. На всичкото от горната страна те заплащат капаро, защото тарикатите упорстват за това с аргумента, че желаят да са сигурни в резервацията на клиентите си. Комуникацията става през телефон и чатове, а парите се превеждат в сметка в система за електронни заплащания, вместо през банка.

 

В последна сметка обаче пострадалите пият една чаша студена вода, защото мошениците изтриват обявите, а телефоните не дават отговор. Измамата с подправени разгласи в обществените мрежи не е от през вчерашния ден и все пак жертвите са много. Всичките са дали капарото, с цел да резервират апартамент на морето.

 

Една от излъганите туристки показа за разочарованието си и разкри елементи по какъв начин е била

подхлъзната от мъж, който се показва с името Никола, споделя репортаж на Нова.

Първо попаднала на повече от атрактивна оферта за квартира в Поморие. Предлагал се първокласен двустаен апартамент с панорама към морето, 200 метра до централния плаж на Поморие. Дамата и приятелките й незабавно откликнали, защото цената била повече от преференциална – 110 лв. на вечер. Пишат на мъжа дал обявата във Фесбук, а той дава отговор незабавно, дава и телефон за контакт.

 

Измамникът настоял да платят 50% от цялата сума като капаро. Мъжът стимулирал превода на парите в система за електронни заплащания с това, че апартаментът не е регистриран като туристически обект и не заплаща налози. Естествено, надъхва наивниците, че би трябвало да реагират доста бързо, тъй като има доста клиенти, а свободните дати бързо се изчерпвали.

 

Така летовниците превеждат над 400 лв.. Прави им обаче усещане, че в обявата има фотография на мъж на над 60 години, до момента в който гласът от телефона е на доста по-млад човек.

Това ги усъмнило, само че той бил доста безапелационен и даже им предложил да изпратят човек да прегледа жилището, описват дамите.

 

При позвъняване за конкретизиране на детайлности обаче телефонът не дава отговор, чатът мистериозно е липсващ, а профилът е заличен. Тогава хората схващат, че са попаднали на подправена публикация. В последна сметка се оказва, че фотосите на парцелите, които тарикатите популяризират, са взети от организации, които са оповестили въпросните жилища за продажба.

Подведените туристи схващат и че над 20 индивида са излъгани като тях.

 

„ Не сме единствените шарани – очевидно са прецакани и други наивници ”, огорчени са хората, защото хем са си платили почивката, хем такава няма да има. Повечето летовници са платили по няколкостотин лв. на измамника.

Оказва се, че въпросният хитрец зарибява с други предложения през други профили, като схемите и

сюжетът са едни и същи.

 

При сигнал в полицията излиза наяве, че униформените познават доста добре схемаджиите, които и предишното лято прецакаха десетки туристи. „ Това е класическа машинация. Разчитат на наивността на клиентите ”, изясняват от отдел „ Киберпрестъпност ”. Специалистите изясняват, че постоянно в се употребяват компрометирани профили, измамниците разчитат на спонтанните и недомислени решения на наивници, които са подмамени от извънредно ниска цена. Така печелят по няколко хиляди от квартирите фантоми.

 

Съветите, които дават специалистите, са преди да резервирате даден апартамент на морето, да ревизирате добре офертата. Ако цената е прекомерно ниска и нереална за лукса, който ви се предлага, не бързайте да плащате. Ако ви желаят капаро, също проверете по-обстойно офертата. Най-добрият вид е да разчитате на предложени от ваши близки парцели за почивка или на формалните уеб сайтове за почивки.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: жилища под наем море лятна почивка измама измамници
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР