Ефективността на органичните соларни панели може да се подобри чрез

...
Ефективността на органичните соларни панели може да се подобри чрез
Коментари Харесай

Добавянето на изпъкналости към соларните панели ще им позволи да улавят 36-66% повече светлина

Ефективността на органичните слънчеви панели може да се усъвършенства посредством прибавяне на неравна текстура на повърхността им. Изследователи от Университета Абдула Гюл в Турция са открили, че прибавянето на доста дребни куполни детайли към повърхността на панела може да увеличи успеваемостта му с до 2/3 като доста усили способността му да улавя слънчевата светлина под по-широк ъгъл.

Обикновено слънчевите панели имат плоска повърхнина, с цел да се усили оптимално площта, върху която пада светлина във всеки един миг. Тази структура работи най-добре, когато слънчевата светлина пада върху нея под избран ъгъл. Поради това слънчевите панели нормално се накланят под разнообразни ъгли (от 15º до 40º) през целия ден. Учените са провели редица опити при които са открили, че прибавянето на доста дребни куполообразни кварцови детайли към повърхността на слънчевия панел му разрешава да улавя повече слънчева светлина и надлежно да генерира повече сила.

Турските учени са направили изцяло моделиране на това по какъв начин куполните включвания могат да подобрят успеваемостта на органичните слънчеви панели. Това включва фотоволтаични кафези, направени благодарение на органичния полимер P3HT:ICBA като деен пласт върху алуминиев пласт и поставка и предпазени с транспарантен пласт от индиево-калаен оксид (ITO). Тази многослойна конструкция е непокътната в целия слънчев панел.

Изследователите са направили разбор на крайните детайли, употребявайки 3D технология. Чрез нея са съумели да разделят детайлите на комплицираната система на обособени фрагменти за по-точно моделиране.

Установено е, че спрямо плоските, слънчевите панели с изпъкналости са с сред 36% и 66% по-ефективни във връзка с поглъщането на светлината. В взаимозависимост от поляризацията на светлината.

Тези вградени детайли също по този начин разрешават на светлината да прониква от по-широк диапазон от направления спрямо плоска повърхнина. Като обезпечават ъглово покритие до 82º. Учените към момента не са основали физически версии на такива слънчеви панели, само че в случай че те фактически се окажат толкоз ефикасни, работата им може да окаже доста влияние върху развиването на слънчевата сила.

„ Нашата разработка може да се окаже потребна в разнообразни области на приложение на органичните слънчеви кафези, като да вземем за пример биомедицински устройства. Както и приложения като прозорци и оранжерии за произвеждане на сила, интернет на нещата и така нататък “

Споделя професор Дуйонг Ха – създател на проучването.

Изследването е оповестено в Journal of Photonics for Energy.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР