Ефекти от войната в Украйна ПолитикаСАЩ забрани вноса на руските

...
Ефекти от войната в Украйна ПолитикаСАЩ забрани вноса на руските
Коментари Харесай

Какво означава ембаргото на Байдън и ще я заболи ли всъщност Москва?

Ефекти от войната в Украйна ПолитикаСАЩ забрани вноса на съветските нефт и газПолитикаПутин дава кредитна почивка на съветските жители и бизнес
Американският президент Джо Байдън наложи ембарго върху вноса на съветски нефт и газ поради продължаващите военни дейности в Украйна. Според някои анализатори точно санкционирането на износа на сила от Русия е нещото, което може да принуди Москва да спре нашествието. Най-голям резултат обаче би имало, в случай че такава възбрана наложи и Европа. Въпреки че Англия също разгласи, че последователно ще приключи вноса на съветски петрол до края на годината, нещата за Европейския съюз наподобяват много по-сложни.

За разлика от Съединените щати, Европа в огромна степен разчита на силата, която внася от Русия – вторият по величина експортьор на недопечен нефт в света след Саудитска Арабия. Докато Съединени американски щати биха могли да заменят релативно дребното количество, което получават от Москва, Европа не би могла – най-малко не скоро.

Нещо повече, всяко ограничение на износа на съветски петрол може да докара до стремително повишаване на цените на петрола и бензина и на двата континента и в допълнение да притисне потребителите, бизнеса, финансовите пазари и международната стопанска система, написа ABC news в собствен разбор.
Какво ще стане след възбраната на съветския нефт?
Цените на бензина както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати набъбнаха през последните две седмици. Но под натиска да наложи повече наказания на Русия Байдън въпреки всичко разгласи ембарго върху вноса на нефт. Засега необятната американско-европейска възбрана наподобява невъзможна.

В понеделник немският канцлер Олаф Шолц съобщи ясно, че неговата страна, най-големият консуматор на съветска сила в Европа, няма проекти да се причисли към каквато и да е възбрана. Апропо българският министър председател Кирил Петков също съобщи, че страната ни би се разграничила от вероятно ембарго. Като по-независими, Съединени американски щати обаче могат да работят сами или с по-малка група съдружници.

Въпреки това даже и в Съединени американски щати остава предизвикването за понижаване на повишените енергийни разноски, в това число вследствие на войната в Украйна. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси прокарва концепцията за освобождение на 60 млн. барела нефт от стратегическите запаси на съдружниците, в това число 30 милиона от тези на американците. Според нея това ще помогне за стабилизирането на международните пазари сега.
Ще я заболи ли Москва?
Въздействието върху Русия евентуално ще бъде нищожно. Съединените щати купуват дребен дял от съветския експорт на нефт и нищо от нейния природен газ. Миналата година да вземем за пример към 8% от вноса на нефт и петролни артикули в Съединени американски щати идва от Русия. Общо това съставлява 245 млн. барела през 2021 година, или почти 672 000 барела нефт и петролни артикули дневно. Тенденцията обаче е към понижаване на вноса на съветски нефт поради по-слабото търсене на това гориво от купувачите.

Тъй като количеството нефт, което Съединени американски щати внасят от Русия, е непретенциозно, Москва има по какъв начин да го продаде другаде, може би в Китай или Индия. И въпреки всичко, евентуално ще би трябвало да го пласира с огромна отстъпка, тъй като все по-малко купувачи одобряват съветски нефт.

Ако Русия в последна сметка бъде изключена от световния пазар, страни като Иран и Венецуела може да се окажат „ добре пристигнали назад “ като източници на нефт, сподели Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент по разбора в Rystad Energy. Такива спомагателни източници биха могли евентуално да стабилизират цените.

Екип от чиновници на администрацията на Байдън посетиха Венецуела през уикенда, с цел да обсъдят енергийни и други въпроси, оповестиха от прессекретариата на Белия дом. Според информацията формалните лица са разискали редица въпроси, в това число енергийната сигурност.

„ Като отстраняваме част от търсенето, ние притискаме цената на съветския нефт надолу и това понижава приходите за Русия “, означи Кевин Бук, ръководещ шеф в Clearview Energy Partners.

На доктрина това е метод за понижаване на облагата на Русия от всеки барел, който продава, може би не с доста, само че с малко. Най-важният въпрос е дали ще има по-голям напън от другата страна на Атлантика. “
Как може ембаргото да повлияе върху цените?
Новината за задаващата се възбрана върху съветския нефт в Съединени американски щати изпрати американските цени на бензина до най-високото им равнище, записано в миналото. Един галон през вчерашния ден се продаваше за приблизително 4.17 $. В Европа и България също е регистрирано покачване. Справка във Fuelo демонстрира, че тази заран междинната цена на бензин А95 в България коства 2.81 лева, на дизела – 2.88 лева, а на автогаза – 1.56 лева

На интернационалните пазари предишния месец един барел струваше към 90 $. Сега цените скочиха до 130 $, защото купувачите заобикалят съветския недопечен нефт и търсенето на другите сортове скочи. Рафинериите се стреснаха, че ще останат с суровина, която да препродадат, в случай че бъдат наложени наказания.

Shell съобщи във вторник, че ще спре да купува съветски нефт и природен газ и ще затвори своите бензиностанции и други интервенции в Русия. Това се случи след остри рецензии против колоса, че продължава да купува съветски нефт.

Енергийните анализатори предизвестяват, че цените на сортовете Брент и WTI могат да доближат до 160 $ или даже 200 $ за барел, в случай че купувачите продължат да заобикалят съветския нефт. Тази наклонност може да изпрати цените на бензина в Съединени американски щати над 5 $ за галон – сюжет, който Байдън и други политически фигури обезверено желаят да избегнат.
Понижава ли се към този момент съветския импорт в Съединени американски щати?
Американската петролна промишленост има за цел да понижи зависимостта от задгранични енергийни източници, като даже и без наказания някои американски рафинерии скъсаха договорите си с съветски компании. Вносът на съветски недопечен нефт и артикули понижа.

Предварителните данни на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати демонстрират, че вносът на съветски нефт е понижен до нула през последната седмица на февруари.

Петролният институт не е заел публична позиция по законодателството за възбрана на вноса на съветски нефт. Но се споделя, че ще се съобрази с всички наложени ограничавания.
Ситуацията в Европа?
Забраната на съветския нефт и природен газ би била мъчителна за Европа. Русия обезпечава към 40% от европейския природен газ за отопление, електричество и промишлени потребности и към една четвърт от петрола на Стария континент. Брюксел търси способи да понижи зависимостта, само че това ще отнеме време.

Британският бизнес секретар, сподели, че страната му ще употребява времето до края на годината, с цел да приключи вноса на съветски нефт и петролни артикули, „ с цел да даде на пазара, предприятията и веригите на доставки повече от задоволително време, с цел да размени съветския импорт “. Според данните той съставлява 8% от търсенето в Обединеното кралство.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек отбрани досегашното европейско решение за освобождение на съветската сила от наказания.

„ Санкциите са определени съзнателно, тъй че да обиден съществено съветската стопанска система и режима на Путин, само че също по този начин са определени съзнателно, с цел да можем ние като стопанска система и нация да ги поддържаме дълго време “, сподели Хабек.

Необмисленото държание може да докара до тъкмо противоположното. “

По думите на Хабек през последните 20 години се оформила огромна взаимозависимост от вноса на изкопаеми енергийни източници от Русия. „ Това не е положително положение на нещата. “

Руският вицепремиер Александър Новак сподели, че Русия ще има „ всички права “ да спре доставките на природен газ за Европа през газопровода „ Северен поток 1 “ в отговор на замразяването от страна на Германия на паралелния газопровод „ Северен поток 2 “. Новак акцентира, че такова решение няма все още и че „ никой няма да има изгода от това “.

Нефтът е по-лесен за подмяна от природния газ. Други страни биха могли да усилят производството на нефт и да го доставят в Европа. Но става дума за огромни различни количества, което ще докара до още по-високи цени, в това число и поради по-големите разноски за превоз от по-далечни дистанции.

Замяната на природния газ, който Русия доставя на Европа, евентуално е невъзможна в кратковременен проект. По-голямата част от природния газ, който Кремъл доставя на Стария континент, минава през тръбопроводи. За да го размени, Европа ще внася най-вече полутечен природен газ, прочут като LNG. Континентът обаче няма задоволително тръбопроводи за разпределение на газ от крайбрежните уреди за импорт до по-далечните елементи във вътрешността.

През януари две трети от американския експорт на LNG отиде в Европа. Някои кораби, цялостни с полутечен природен газ, бяха тръгнали към Азия, само че смениха курса си, с цел да отидат към Стария континент, където купувачите са предложили да заплащат по-високи цени, съгласно S&P Global Platts.

Разширяването на оборудванията обаче ще отнеме години и милиарди долари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР