Ефектът от изборите за Европейски парламент е увеличена разлика във

...
Ефектът от изборите за Европейски парламент е увеличена разлика във
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ увеличават преднината си пред БСП

Ефектът от изборите за Европейски парламент е увеличена разлика във вота сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия в интерес на ГЕРБ. Вътрешна македонска революционна организация и "Демократична България " биха имали парламентарно посланичество при възможни избори през днешния ден. Мнозинството българи не считат, че са нужни предварителни парламентарни избори.

Това демонстрира изследването на организация "Тренд " през юни, което записва резултатите, които имат отминалите избори за Европейски парламент върху публичните настройки към главните партии и институции. Данните се вписват изцяло в обичайна динамичност за следизборна обстановка, а точно – бонус за огромните и дребните спечелили. Изследването е извършено в интервала 5-12 юни с 1108 участници на възраст над 18 години.

ГЕРБ усилва преднината си пред своя главен конкурент Българска социалистическа партия, като през юни се записва разлика от съвсем 5% от всички интервюирани. В действителна изборна обстановка при парламентарен избор, преизчислявайки броя на тези които са декларирали, че няма да гласоподават, това би означавало отдалеченост сред двете съществени политически сили от близо 8%. Движение за права и свободи резервира обичайното си въздействие със 7.1% от всички интервюирани. Новата обстановка в патриотичния лагер, която бе записана на изборите за Европейски парламент се повтаря и след изборите. Високият резултат за Вътрешна македонска революционна организация на евровота е дал подтик на партията и при възможни парламентарни избори и от Вътрешна македонска революционна организация биха имали независимо посланичество в Народното събрание. Същото важи и за "Демократична България ". Данните сочат, че това ще са единствените пет обединения, които ще прескочат изборната преграда от 4% при възможни парламентарни избори.

"Обединени патриоти " като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%) при спонтанните отговори. Сходен резултат отчитаме и при "Воля " (1,2%), и "Атака " (1,1%).

Не се регистрира основна динамичност в оценката за работата на главните институции. При Народното събрание и държавното управление има минимална позитивна смяна, дължаща се още веднъж на резултатите от изборите за Европейски парламент и успеха на главната ръководеща партия. През юни 20% от всички българи дават позитивна оценка за активността на Народното събрание, до момента в който 65% са на противоположно мнение. При държавното управление съотношението сред позитивна и негативна оценка е 30% на 54%. При президентът се задържа отрицателната наклонност, само че и този месец с минимални стойности. Положителната оценка за работата на президента през този месец е 48%, а негативната 33%.

Мнозинството от българите (52%) не считат, че са нужни предварителни парламентарни избори, а 29%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР