Едва започнал нормална работа след извънредното положение парламентът ни предложи

...
Едва започнал нормална работа след извънредното положение парламентът ни предложи
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента скрои поредния номер на БСП

Едва почнал естествена работа след изключителното състояние Народното събрание ни предложи следващият цирк. Българска социалистическа партия изиска да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия, която да следи, изследва и управлява обществените средства, свързани с превъзмогването на следствията от пандемията. Логично, социалистите настояха тя да бъде управлявана от опозицията. Но ръководещите, дружно с патерицата „ Воля” и подмолните сътрудници им скроиха номер.

Комисията бе основана с подготвеност, единствено че я дадоха в ръцете на афиширащото се като съпротива Движение за права и свободи. Оглави я заместник-председателят на парламентарната му група Йордан Цонев – човек с нееднозначна биография и като политик, и като предприемач. Като мотив беше изтъкнато, че в случай че Българска социалистическа партия застане отпред, комисията „ ще бъде употребена за чисто политически цели и то по този лекомислен и свадлив метод, по който вие разбирате опозицията в страната " (Валери Симеонов).

Това обаче е формалната част от цялото зрелище. А другояче задачата е явна - хем да се покаже пред публиката, че няма нищо скрито-покрито и че властта няма какво да крие, хем нищо неправилно да не излезе на яве и

„ героят” от битката с ковид

да остане чист като сълза.

В интерес на истината острият звук, с който беше поискано основаването на контролния орган и предварителната убеденост, че държавното управление ще натвори доста далавери, усвоявайки пари за превъзмогването на следствията от рецесията, предопределиха решението той да не бъде даде на Българска социалистическа партия. Обвиненията на Корнелия Нинова, че ГЕРБ харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения и партийни пристрастия може и да са основателни, само че при настоящето развиване на нещата те напълно няма да бъдат потвърдени.

А подозрения, несъмнено, не липсват. Никак не е безразлично да вземем за пример чии компании ще бъдат облагодетелствани от някоя от схемите, по които сякаш страната подкрепя най-пострадалите поради изключителното състояние.

Позамаяната аудитория се пита

и дали посредством великодушни дарения не се купуват индулгенции и не се перат пари от някакви не напълно законни действия? Както и дали избраните 173 млн. лв., които ще се раздават като еднократната помощ от 3000 до 10 000 лв. за дребни и междинни компании, не са най-вече тип спонсориране на структурите и компаниите на ГЕРБ по отношение на приближаващите парламентарни избори идната година?

Безспорно е, че в рецесия би трябвало да се поддържат значимите за стопанската система браншове, да се оказва помощ на бизнеса. Само че къде са обрисувани предстоящите резултати? Защо, както нормално, критериите при раздаването на финансовите помощи у нас са размити и разрешават креативен метод при тълкуването им? Няма изясненост и кой и по какъв начин ще прави оценка резултатите от раздаването на упоменатите 173 млн. лв., защо съответно са изразходвани парите. Много въпросителни има и към схемата 60:40....

Е, формален отговор на тези въпроси няма да получим. Тази краткотрайна парламентарна комисия и нейният ръководител, който от горната страна на всичко е без заместници, като че ли бяха определени не да наблюдават за някаква отчетност и бистрота при изразходването на средствата, а по-скоро с цел да спуснат димна завеса над тях.

Но пък от Движение за права и свободи не скриха, че са

подготвени да ръководят с ГЕРБ.

Само ден, откакто беше определен да оглави комисията, Йордан Цонев сподели на висок глас: „ Не виждам проблем да влезем в коалиция с ГЕРБ, поради общата ни идеология – във връзка с евроатлантизма, данъчни и стопански политики, като това не значи, че нямаме и различия”. Това обаче можело да стане в идващ парламент.

Цонев обясни, че е допустимо към една стратегия Движение за права и свободи да влезе във властта с други партии, само че не и с националисти. „ Акцентът е, че България има потребност от ясна стратегия за ускорено догонващо икономическо развитие”, уточни той. В края на 2018-а същото сподели Ахмед Доган. За такава стратегия заприказва още преди няколко години и някогашният ръководител на Българска академия на науките учен Стефан Воденичаров и хора към него..

Всъщност и в това Народно заседание Движение за права и свободи дава своята поддръжка на кабинета. Движението постоянно е било един от

аварийните ходове на настоящето ръководство

- в случай че нещо се случи с съдружните сътрудници или има краткотрайни неразбирателства в ръководещата коалиция - да се довърши парламентарният мандат. И защото Бойко Борисов ще има проблем в четвъртия си мандат (ако завоюва такъв) с бъдещите си съдружни сътрудници, опцията Движение за права и свободи легално да влезе в ръководството не е нереална. Особено при упованията патриотичните обединения да не се показват изключително добре на парламентарния избор.

Единият вид за Борисов е Българска социалистическа партия, само че с различен водач, друг от Корнелия Нинова. Засега обаче се обрисува тя да задържи председателския пост на идните директни избори в партията. В подобен случай другият вид е Движение за права и свободи, колкото и да не му се желае на Бойко Борисов. Досега той прецизно се пазеше някой да не го свърже очевидно с партията на Доган, тъй като доста добре знае какви политически дивиденти носят прегръдките и целувките с нея. Пък и при настоящето партньорство с Патриотите това би било напълно непристойно. Но в случай че бъде заставен да избира дали да остане на върха и да резервира всички властови и финансови лостове в ръцете си или да изпадне в съпротива, не е изключено да се реши и на подобен рисков ход. Още повече, че за Борисов постоянно е било по-важно персоналното му оцеляване във властта, а не толкоз ориста на партия ГЕРБ.

.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР