Едва забележимите проблеми с паметта и мисловните процеси, характерни за

...
Едва забележимите проблеми с паметта и мисловните процеси, характерни за
Коментари Харесай

Кръвният тест, който открива Алцхаймер

Едва забележимите проблеми с паметта и мисловните процеси, присъщи за по-възрастните хора, се разказват като леки когнитивни нарушавания (ЛКН). Колкото и леки да са обаче, съществуването им в до 80% от случаите е признак за идно развиване на Алцхаймер или различен тип деменция.

Понастоящем Алцхаймер се диагностицира, откакто опустошителната загуба на паметта и объркването към този момент са настъпили. Но в този миг е прекомерно късно за медикаменти, които са ориентирани към повода.

Затова звучи в действителност фантастично новината, че е разработен кръвен тест, който може да диагностицира заболяването на Алцхаймер години преди появяването на признаците. Той открива подправен мозъчен протеин, наречен бета-амилоид, който се слепва и убива неврони. Токсичните снопове или " олигомери " се образуват в продължение на десетилетия, с което отварят " златен прозорец " на лечебни благоприятни условия.
 Снимка 598541
 

Професор Валери Дагет от Вашингтонския университет в Сиатъл, която е старши създател на проучването споделя: " Това, от което откривателите се нуждаят, е благонадежден диагностичен тест за заболяването на Алцхаймер. Такъв, който удостоверява диагнозата и може също да открие признаци на болестта, преди да се случи когнитивно увреждане. "

Затова те вършат тест за свързване на разтворим олигомер (SOBA) на повече от 300 души. Резултатите дават вяра за определяне на медикаменти или промени в метода на живот, когато е най-вероятно да бъдат ефикасни.

SOBA употребява неповторимо свойство на погрешно нагънатите бета-амилоидни протеини, които се трансформират в необикновени структури, известни като " алфа листове ". Професор Дагет и колегите ѝ основават синтетична версия, която се свързва с тях или в цереброспиналната течност, или в кръвта.
 Снимка 598542
 

След това тяхната техника употребява общоприети способи, с цел да удостовери, че бучките, прикрепени към тестовата повърхнина, са формирани от бета-амилоид, прецизират от.

" Да се надяваме, че този способ може да помогне при диагностицирането и проучването освен на Алцхаймер, само че и на доста други заболявания с погрешно нагъване на протеини, като Паркинсон, диабет вид 2 и други "

До 2050 година се планува броят на възрастните в Съединени американски щати над 40 години, живеещи с деменция, да нарасне от 5.2 милиона души на 10.5 милиона, според анализ, оповестен през януари 2022 година в The Lancet. Проучването предвижда, че броят на хората с деменция ще се усили във всяка страна по света, което ще докара до съвсем утрояване на световния % на деменция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР