Едва седмица преди началото на новата учебна година ще стане

...
Едва седмица преди началото на новата учебна година ще стане
Коментари Харесай

Ваксини или дистанционно обучение - избере сами



Едва седмица преди началото на новата образователна година ще стане ясно дали тя ще бъде присъствена. Това зависи от броя на заболелите. Още при започване на юни здравното министерство позволи имунизацията на деца над 12-годишна възраст. Това е една от опциите за присъствена образователна година за учениците след 7-ми клас. Другата обсъждана опция е регулярно проучване с щадящи проби за Covid.
Първият образователен ден доближава, вълнението е все по-голямо, а възпитаници, учители и родители чакат новината, онлайн или присъствена ще бъде образователната година.

„ До края на седмицата следва среща на учебното настоятелство и родителския съвет , с цел да обсъдят тестването на учениците, както и да се види има ли измежду тях такива, които са ваксинирали или ще имунизират децата си “, уточни в " Преди всички " шефът на столичното приблизително учебно заведение „ Фердерик Жолио Кюри “ Нина Чанева.

В 23-то учебно заведение има и имунизирани и преболедували учители, уточни още Чанева.

След като към този момент е допустима имунизацията над 12-годишна възраст с РНК имунизациите, ползата към момента е невисок , само че това е един от сигурните способи за връщане на децата в учебно заведение, сподели педиатърът доктор Евгени Крайселски от столичното 22-ро ДКЦ. Той към този момент е имунизирал едно от двете си деца, само че е на мнение, че у чителите би трябвало да са имунизирани .

Венера Николова е майка на 16-годишно момиче. Дъщеря й е ученичка в Националната природоматематическа гимназия в София. Решението да имунизира щерка си против за Covid взема, с цел да я защищити от болестта . Венера е биолог и учител по молекулярна биология в Медицинския университет в София. Като учител, а и като родител, тя избира образованието да бъде присъствено . Но в обкръжението си, а и отвън него,  среща боязън и песимизъм към имунизациите .
„ При всяка грипна вълна първо се затварят учебните заведения и това стопира доста болестта “, разяснява тематиката пред БНР и Лилия Стоянова от „ Учители за безвредно образование “.

„ Вчера в Министерство на здравеопазването посочихме също, че може да се провежда присъствено образование в учебно заведение, само че би трябвало да се съблюдават някакви ограничения и правила – като носенете на маски от всички възпитаници от 1 до 12 клас, за регулярно тестване, а това за жалост ще става единствено при 90 на 100 искащи родители, което не е задоволително. Искаме също да се конфигурират въздухопречистватели в стаите “, уточни Стоянова.
По думите и доста учители са имунизирани, само че от първата вълна, и имунитетът им спадна , по тази причина е нужна трета бустерна доза. За наложително имунизиране на заетите в образованието, Стоянова съобщи, че не е съгласна.


Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР