Едва на няколко километра от Пловдив в село Белащица може

...
Едва на няколко километра от Пловдив в село Белащица може
Коментари Харесай

Вековни чинари, кулата на Скифий и манастир, свързан със Самуил СНИМКИ

Едва на няколко километра от Пловдив в село Белащица може да срещнете красиво парченце от природата, да си припомните митове от историята и да видите от близо вековните чинари, които са били фиданки по времето на Първото българско царство.

На към 20 минути път от регионалния град може да посетите парк " Чинарите ", останките от средновековна кула и манастира " Св. Георги Победоносец ", разгласен за монумент на културата.

Село Белащица в действителност може да ви изненада. Малко откакто свиете от централната улица, зад ъгъла на къщите пред вас ще се изправи непокътната кула, за която се счита, че в предишното е била издигната от Никифор Ксифий, пълководец на печално известния византийски император Василий II Българоубиец.

До нея пораства великански чинар на 1100 години - най-дебелото дърво в България. Чинарът е висок към 15 метра, а обиколката при основата е 13,7 метра. Попада под отбраната на закона дружно с останалите вековни дървета в парк “Чинарите ".

Ако тръгнете по пътеката надолу, ще излезете в красива гора, през която минава дребен поток, а локалните поданици са оформили ъгъл за отдих с пейки.





Преданието споделя, че селото е учредено от ослепените воини на цар Самуил, изпратени за работна ръка на шефа на Филипопол Никифор Ксифий.

Първоначално воините обитавали околност на три километра от настоящето село, само че след това се преместили. Първото име на селището било Беласица, по-късно го трансформирали на Белащица.

Преди селото още бил издигнат манастирcът " Св. Георги Победоносец ", който е на 15 минути пешком от парка, а до него има достъп и с кола.

Според легендата на стената му са изписани думите на майката на Никифор Скифий, чийто различен наследник – Драгомир, е един от ослепените воини. Легендата гласи, че Никифор Ксифий преднамерено ослепил брат си, с цел да не го разпознае. Не доста по-късно той е погубен на 22 декември 1029 година при Беласица планина.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР