Едва на 63 години почина изтъкнатият поет, критик и преводач

...
Едва на 63 години почина изтъкнатият поет, критик и преводач
Коментари Харесай

Почина бащата на Папи Ханс

Едва на 63 години умря изтъкнатият стихотворец, критик и преводач проф. Владимир Трендафилов.

Интелектуалецът е умрял в сряда сутринта, оповестиха негови сътрудници. Причината за ранната му гибел е рак.

Само преди дни, в понеделник, синът му Константин Трендафилов, прочут и със театралния си псевдоним Папи Ханс, трогна феновете на Нова тв с прочувствено послание. Певецът и публицист се обърна на два пъти към татко си от сцената на предаването „ Като две капки вода”, в което е един от участниците. „ Обичам те и съм с теб”, сподели Папи Ханс, без да споделя никакви детайлности за посланието си.

Малко по-късно стана ясно, че тъкмо в този миг баща му е прекарвал последните си часове на земята... Подкрепата на сина му поставя завършек на грозните спекулации, че те не са се разбирали. Напротив – проф. Трендафилов бе горделив със сина си, и то с съображение, писа „ Уикенд “.

Въпреки че всеобщата аудитория го познава като поп артист, той има зад тила си стихосбирка и разказ, както и авангардни арт акции („ Под игото” на шльокавица) и голям брой остроумни тв реклами.

Баща му проф. Владимир Трендафилов е роден във Варна през 1955 година Завършва британска лингвистика в Софийския университет и две години работи като редактор в издателство „ Народна култура” (1981-1983). След това е учител в СУ „ Св. Климент Охридски”, Катедра по англицистика и американистика (англо-български превод, британска стилистика, модерна английска поезия) от 1983 до 2001 година

В началото на 2013 година проф. Трендафилов още веднъж преподава в Катедрата по англицистика и американистика към Софийския университет и води лекции по модерна английска литература. Превежда от британски на български език главно лирика. Проф. Трендафилов има и две издадени стихосбирки – „ Четирите фокуса” (1997) и „ Смъртният танц на фокусника и други стихотворения “ (1999).

Приятели на интелектуалеца разкриха пред „ Уикенд”, че той мъчно е претърпял позора с отварянето на досието му. На 17 декември 2017 година проф. Трендафилов самичък се разкри като конфиденциален помощник на Държавна сигурност, защото получил писмо от Комисията по досиета, че следва общественото му обявяване. За да изпревари решението, той персонално описа до момента тайната си на комунистическа полиция. Така стана ясно, че е бил вербуван и регистриран като сътрудник Богдан в мрачното 6-о ръководство на Държавна сигурност през 1985 година Пишел рапорти до 1989 година „ Много ме е срам”, призна проф. Владимир Трендафилов.

Въпреки че множеството му сътрудници и другари го поддържаха, бащата на Папи Ханс претърпя тежко моралното си поражение. От стрес и позор той отключва рак месеци по-късно.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР