Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната

...
Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната
Коментари Харесай

Как мъж от Русе превърна донорството в своя кауза?

Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия

По мотив Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи осем емблематични здания в страната бяха осветени в зелено, с цел да се притегли вниманието на обществото към смисъла на благородния акт. В България сега от донорски органи незабавно се нуждаят 946 души.

А доникъде на септември тази година са осъществени едвам 18 трансплантации, което подрежда страната ни на едно от последните места в Европа.

Затова маратонецът Димитър Михайлов от Русе, който живее втори живот, с помощта на донорството, не стопира да го разпространява и го трансформира в своя идея.

Едва на 23-годишна възраст Димитър Михайлов се сблъсква със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия.

" Отначало бях доста уплашен, тъй като лекуващият доктор и екипът му ми споделиха, че ми остават 28 дни живот или да изкарам първата химиотерапия ", съобщи Димитър Михайлов, предава Българска национална телевизия.

Следват най-мрачните 54 седмици, до момента в който е на химиотерапия, а късмет за нов живот получава, с помощта на стволовите кафези на мъж от Германия.

" 1600 души в годината се разболяват от автоимунно злокачествено образувание на кръвта. Колкото повече хора се тестват на национално равнище, толкоз по-голяма ще е активизацията сред донор и реципиент. Трансплантациите, осъществени в България клетъчните, се правят, с помощта на немския указател. Той е към 6 милиона, а в България е 2500 индивида. Няма донори в България, тъй като това не е национална политика. Донорството изисква финансови средства, които нямат възвръщаемост ", добави Димитър Михайлов.

В момента Димитър е в ремисия. За да разпространява донорството провокира духа и тялото си и с 80-килограмова раница на гърба за 18 дни изминава 600 километра в ултрамаратона от връх Ком до нос Емине.

Медалът ще подари на спасителя си от Германия. Казва, че с изключение на от вяра, донорството се нуждае най-много от каузи. Затова е " за " то да се прави по хипотеза.

" Доста произшествия стават в нашата страна. Много е значимо всеки български жител да даде своето единодушие на своите близки, в случай че може и нотариално да го завери, тъй като един пациент, изпаднал в клетъчна или мозъчна гибел може да избави живота на 8 пациенти. Личен избор е ", сподели още Димитър Михайлов.

В зеления цвят на донорството беше осветлен Пантеонът на възрожденците в Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР