Едва ли някой се е съмнявал, че лидерът на ГЕРБ

...
Едва ли някой се е съмнявал, че лидерът на ГЕРБ
Коментари Харесай

Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия

Едва ли някой се е съмнявал, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов има неповторими качества - примерно да извърта всевъзможни нелицеприятни обстоятелства в своя изгода. Последните му изяви обаче надминават досегашните му достижения, тъй като може обосновано да се допусна, че към този момент чува даже мислите на основния прокурор Иван Гешев. И по този начин научава строго защитавани детайлности за разследването на фотосите на пачки и кюлчета в чекмеджето в премиерската спалня. Подробности, които даже Гешев се чуди дали знае. Но няма желание да проверява от кое място Борисов ги е научил. Вероятно поради риска да се стигне до неуместни разкрития.

 

Тука има, тука - няма информация

 

В изявление за bTV предходната седмица Бойко Борисов съобщи, че прокуратурата е получила писмо от съдия-следовател с отговор от френска банка, че една от сниманите в чекмеджето му банкноти не е същинска. И дори уточни своя източник - изявлението на основния прокурор пред " Капитал ". Само че там Гешев не споделя нищо такова. " Това, което на мен ми е известно, само че това е неофициален диалог, тъй че не мога да потвърдя дали е правилно. Ще го кажа: Това е от следствието и ми го показа импровизирано, до момента в който обсъждахме кадрови въпроси с един прокурор, само че може би не е правилно да го споделям. Да кажем, че в случай че приказваме за тези фотоси, които могат да съставляват банкноти, са запитани съответните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка споделя, че такава банкнота не съществува ". Т.е. основният прокурор на никое място не споделя от коя страна е банката. Затова пък Борисов решително декларира, че е френска.

Иначе публично се знае, че държавното обвиняване попита Франция, Германия, Испания и Австрия дали банките им са издавали евро банкнотите от фотосите. Но не е известно дали всички са дали отговор и какво съдържат писмата им. Така че несъмнено Борисов оповестява информация, до която не би трябвало да има достъп. Информация, която е получил от осведомен с следствието човек. И евентуално не е единствено този подробност, който му е прочут.

Всичко това би трябвало да тормози всяка прокуратура, която желае да води обективно следствие. Не и ръководената от Иван Гешев. Една седмица след изявлението на Борисов не е формирана инспекция за теч на информация, нито е оповестено има ли в действителност такова писмо от френска банка.

 

Повторението е татко на подозрението

 

Всъщност няма да е казус водачът на ГЕРБ да има вътрешна информация от прокуратурата. Нещо повече - има солидни доказателства за това около абсурда, нашумял като " Ти си го избра ". От записи, направени в дома на Борисов в Банкя, чиято достоверност той не отхвърля, се разбра, че прокурори постоянно му рапортуват за хода на каузи от публичен интерес. Там Борисов разпитва тогавашния градски прокурор Николай Кокинов за делото против някогашния министър на земеделието от ГЕРБ Мирослав Найденов. Той беше обвинен за обещан през 2009 година рушвет   от 200 000 лева на шефа на Държавен фонд " Земеделие "  Светослав Симеонов. Прокуратурата изяснява, че задачата е била Симеонов да подпише платежни нареждания за непозволено възобновяване на Данък добавена стойност на сдружения. Обвинението беше повдигнато незабавно след рухването от власт на първия кабинет на Борисов.

" А неговото дело как го виждаш като прокурор? ”, пита Борисов в записа. " Никак не го виждам, тъй като дочух, че неговият очевидец, по какъв начин се споделяше, Светльо...Чувам, че отново е бил отбой след последното си посещаване. Даже злите езици разправят, че посетил... Дръпнал си го бил нещо, по този начин ми споделиха, от летището. Колко е правилно, не знам. Ами такива клюки се носят в Съдебната палата. Така или другояче, трансформирал си е показанията. Без тия показания аз не виждам какво има по делото ", рапортува му Кокинов. Оттам се подразбра, че Борисов има и основна роля в избора на новия основен прокурор Сотир Цацаров. Макар че по конституция има разделяне на управляващите.

След абсурда Кокинов бе заставен да подаде оставка. А на Борисов му се размина. Делото си остана на трупчета до предходната година, когато някогашният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че Борисов се ревизира за напън върху очевидец, който заплашил с думите   " имаш жена и деца, които няма да схванат дали не ядат твоето месо ".  Лидерът на ГЕРБ и някогашният прокурор Кокинов даже бяха извикани на разпит, само че нищо повече не последва.

Задкулисната обич сред правосъдната власт и Борисов не се лимитира до държавното обвиняване. Те се разгръщат и в правосъдната власт. Това пък стана ясно от други записи - през 2015 г.  Тогава изтекоха диалози сред някогашния ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева, към този момент наказана за нелегално разрешаване на подслушвания, някогашната съдийка Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки, спряган за непосредствен до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В тях се чува по какъв начин Борисов е наредил на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров да " опраска " Янева. Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов предложи Висшият правосъден съвет да изслуша лидера на ГЕРБ. Предложението му бе отхвърлено. Но човек от Висш съдебен съвет рапортува на Борисов " онлайн " какво се случва. " Лозан Панов още веднъж предложи да Ви викаме във Висш съдебен съвет по записите за двете каки. Не го приехме ", гласи SMS, получен от Борисов, до момента в който тече съвещанието на правосъдните кадровици. Борисов, който в никакъв случай не е разбирал разделянето на управляващите, препрати известието на Панов, който пък го сподели обществено. И от този скандал нищо не произтече.

 

От Гешев - с обич

 

Фактът, че основният прокурор и Бойко Борисов постоянно си поддържат връзка, даже не е загадка. Още преди да бъде определен за началник на държавното обвиняване, Гешев и някогашният министър председател си бяха " сътрудници ", пращаха си SMS-и и един до друг бореха престъпността. " Сутринта с сътрудника Гешев десетина пъти се чухме. Той написа есемеси: " Не е това "... Щото първо ударихме другата фабрика до Ръжаво Конаре ", призна Борисов пред публицисти през 2019 година, откакто изненадващо с Гешев, който тогава беше още зам. основен прокурор, се появиха на акция против незаконна фабрика за цигари до пловдивското село Труд.

Двамата си поддържат връзка и неофициално, стана ясно от следващите изтекли диалози на Борисов през 2020 година " Сутринта имах случай и това и Горанов беха, Сотир, Гешев…по телефона и се смеят тихо… А аз с такова наслаждение му изяснявам на сътрудника германец, баварец, че разследване на моята дивотия всичкото се е случило. И след това по-късно на сътрудника маджарин и на сътрудника поляк. И най-после Гешев вика: “А,бе, аз обичам да се пра`им на вманиачен, но вие, господин министър председател, май си пра`ите доста сполучливо. Не бе, крещя, елементарен съм и ми е елементарно. То е кофти да си комплициран ", хвали се някогашният министър председател на незнаен човек. Държавното обвиняване не оспори достоверността на записите, което значи, че казаното в тях е истина. По записите, в които има и доказателства за най-малко няколко закононарушения по Наказателния кодекс, като корист с власт да вземем за пример, към момента тече следствие.

Гешев си е още по-близък с пиара на ГЕРБ и Борисов - Севделина Арнаудова, която попада в телефона му като " Pi ar Sevi Boiko ". И двата  си пишат по време на съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси, която обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правораздаването.

На този декор е абсурдно ГЕРБ да се показват за радетели за правосъдна промяна, откакто шефът им е впримчен в зависимостите на правосъдната система. Същата паяжина стопира и огромните дела за корупция против Борисов като това за кюлчетата и пачките, и записите, и " Барселногейт ". Както се споделя - до момента в който Гешев е в прокуратурата, вяра всяка тука оставете.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР