Едва ли има много хора, които са се замисляли, че

...
Едва ли има много хора, които са се замисляли, че
Коментари Харесай

Китайската игра цудзюй – прародител на модерния футбол?

Едва ли има доста хора, които са се замисляли, че футболът може да има предшественик, който да не е почнал да се практикува на Стария континент. Сега всички знаем за Шампионската лига, около която футболните почитатели получават тонове наслаждение, гледайки по какъв начин обичаните им тимове се бият един против различен.

Същевременно около тях пък феновете на хазарта залагат, ползвайки промо код Betmarket, само че историята на игрите с топка имат забавно начало, съгласно някои източници, започваща в античен Китай.

Първото споменаване на цудзюй в исторически китайски текст е от епохата на Воюващите царства – Джангуо цъ, в раздела, описващ положението на „ чи “. Също по този начин е разказано в Записите на великия историк на Сима Чиан (под Биографията на Су Чин), писани по време на династията Хан. Състезателна форма на цудзюй се употребява като фитнес подготовка за военните елити, до момента в който други форми се играят за развлечение в богати градове като Линцзи.

По време на династията Хан (206 година прочие н. е. – 220 година сл. н. е.), известността на цудзюй се популяризира и от армията стига до кралските дворове и висшите съсловия. Смята се, че даже императорът на Хан – У Ди се любува на спорта. В същото време игрите са стандартизирани и са открити правила. В императорския замък постоянно се организират мачове на цудзюй. Специално за играта е издигнат терен, наименуван джу чан, който има шест греди във формата на полумесец във всеки край.

Спортът се развива и по време на династията Тан (618–907), като се вкарват някои усъвършенствания.  На първо място, топката с пера е сменена от топка, цялостна с въздух, с двуслоен корпус. Освен това се появяват два разнообразни типа стълбове за врата: единият е изработен посредством слагане на стълбове с мрежа сред тях, а другият се състои единствено от един дирек в средата на полето. Столицата на династията Тан – Чан’ан е цялостна с полета за цудзюй, най-много в задните дворове на огромни имения, а някои даже са открити на територията на дворците. Войниците, които принадлежат към императорската войска и армията на Златната птица, постоянно образуват екипи за цудзюй за развлечение на императора и неговия двор. Броя на женските тимове по цудзюй също нараства. Играта даже става известна измежду учените и интелектуалците.

Най-силно преуспяване на цудзюй се следи по време на династията Сун (960–1279) заради общественото и икономическо развиване на страната, разширявайки своята известност измежду всички съсловия в обществото. По това време професионалните играчи на цудзюй са известни персони и спортът стартира да придобива комерсиално измерение. Професионалните играчи на се разделят на две групи: едната е обучавана и играе за кралския двор, а другата се състои от цивилни, които изкарват прехраната си като играчи на цудзюй. През този интервал единствено една греда се слага в центъра на терена.

Играта стартира да запада по време на династията Мин (1368–1644) заради спад в нейната известност и по този начин 2000-годишният спорт постепенно изчезва.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР