Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария

...
Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария
Коментари Харесай

Радев два дни при Орбан

Президентът Румен Радев ще бъде на публично посещаване в Унгария през днешния ден и на следващия ден.

Българският държавен глава ще бъде посрещнат с публична гала от унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок. Двамата ще проведат среща „ на четири очи “ в президентския замък в Будапеща.

Задълбочаването на двустранните връзки сред България и Унгария в региона на енергетиката, стопанската система, вложенията, културата и образованието, ще бъдат във фокуса на диалозите. Двамата президенти ще обсъдят и тематики от районния и европейски дневен ред, както и въпроси в подтекста на идното унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз от юли тази година.

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, построен с поддръжката на българската и унгарската страна. В новата постройка ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост. В рамките на визитата Румен Радев ще се срещне и с унгарския министър председател Виктор Орбан.

В делегацията на президента е служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. В Будапеща той ще беседва с унгарския външен министър Петер Сиярто и с управлението на унгарската държавна компания MVM Group, обвързвана с реализацията на стратегическите енергийни планове в страната. Унгария е и един от участниците в самодейността за Вертикален газов кулоар, чиято съществена цел е разширение на достъпа на страните от Централна и Източна Европа до доставки на полутечен природен газ.

В понеделник президентът ще отпътува от Будапеща за Берн на работно посещаване в  Швейцария. Румен Радев ще се срещне с швейцарския си сътрудник Виола Амхерд. Очаква се акценти на срещата да бъдат двустранното съдействието в областта на стопанската система, нововъведенията, образованието и сигурността. В рамките на визитата Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах. По време на срещата ще бъдат разисквани възможностите  България да бъде хазаин на Зимните юношески олимпийски игри през 2028 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР