Едва ли е възможно да се храним 100% здравословно, но

...
Едва ли е възможно да се храним 100% здравословно, но
Коментари Харесай

9 храни, които мислим за здравословни, а не са

Едва ли е допустимо да се храним 100% здравословно, само че нормално желаеме да сме сигурни, че даден артикул ще е от изгода за тялото ни. Както се оказва, има храни, които доста от нас на вятъра считат за здравословни.

Бананов чипс

Предимството им е, че съдържат съвсем същите неща като пресните банани: фибри, желязо, калий и магнезий. И въпреки всичко производителите прибавят подобрители на усета и захар към банановия чипс и постоянно ги запържват. Как да замените: домакински бананов чипс, подготвен във фурната или изсушен на въздух.

Сухари

Има доста разновидности на хрупкав самун. Често можете да срещнете закуски, наподобяващи на хрупкави хлябове, които съдържат нездравословни масла. Как да замените: просто прочетете деликатно състава. Не би трябвало да има квас, модифицирано нишесте, консерванти, оцветители или антиоксиданти. Най-добрият самун се прави от пълнозърнести храни или жестоко пълнозърнесто брашно.

Храни без глутен

Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнените култури и това е нещото, което прави допустимо смесването на брашното с водата. Опасно е единствено за хора с нетърпимост към глутен и те съставляват единствено 1% от популацията на Земята. Всички останали не би трябвало да заобикалят тези протеини, без да се съветват с доктор. Храните без глутен съдържат доста рафинирани добавки, което ги прави единствено по-вредни. Как да замените: елементарен самун. Не яжте прекалено много от него, само че и не се опасявайте от него.

Сушени и захаросани плодове

Сушените плодове са потребни сами по себе си, само че с цел да ги предпазят от плесен и да запазят цвета си, те се третират с фунгициди и серен диоксид. Що се отнася до захаросаните плодове, тяхната изгода е още по-малка заради голямото количество захар. Как да замените: пробвайте се да изсушите плодовете вкъщи – не е толкоз мъчно, само че е доста по-здравословно.

Топено сирене

В допълнение към обстоятелството, че в модифицираното сирене има доста добавки, то съдържа голямо количество натрий. Например, сандвич с 3 филийки топено сирене ще покрие 2/3 от дневните потребности за този детайл. Как да замените: разнообразни типове качествено сирене, осолена извара.

Консервирани плодове и зеленчуци

Производителите прибавят към консервираните зеленчуци сос за барбекю, оцет и други неща, които в действителност не са здравословни. Например, съгласно специалиста по хранене Никол Родригес, консерва фасул съдържа към 3 супени лъжици захар. Как да замените: изберете качествени прясно консервирани зеленчуци без сол, захар или консерванти или можете да ги извършите сами.

Нишестени зеленчуци

Царевицата, крушите, картофите и тиквите съдържат по-малко хранителни фибри, витамини и минерали, в сравнение с другите зеленчуци и плодове, само че калоричността им е по-висока. Това не значи, че би трябвало да откажете тези зеленчуци – просто не се предлага да ядете доста от тях, в случай че спазвате диета. Как да замените: изберете не скорбялни (всички хрупкави, сочни и зелени) зеленчуци, изключително в случай че ги ядете след 18:00.

Кисело мляко

Киселите млека от магазина съдържат доста захар и малко протеини. Освен това не е нужно да ги дъвчете, което основава усещане, че ядете нещо леко. Как да замените: изберете кисели млека с ниско наличие на захар (по-малко от 10 гр на порция) и високо наличие на протеин (около 6 гр на порция). Можете също по този начин да си нормално кисело мляко и да добавите сами плодове.

Фини овесени ядки

Всички знаят, че овесените ядки са здравословни, само че малко хора знаят, че люспите, от които се нуждаете единствено за 2-3 минути, с цел да сготвите, не са в действителност потребни. Колкото по-малки са люспите, толкоз повече са били обработени и по-висок е техният гликемичен показател, тъй че те ще донесат спомагателни калории. И, несъмнено, фините овесени ядки с добавки и подсладители са още по-лоши. Как да замените: изберете жестоко надробен овес. Отнема им повече време, с цел да ги сварите, само че те ще ви дадат всичко, което сте очаквали от същинските овесени ядки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР