Едва 9 хиляди лева е наградният фонд в конкурс за

...
Едва 9 хиляди лева е наградният фонд в конкурс за
Коментари Харесай

Дават 9 бона за идеята в какво да бъде превърната сградата на БНБ в Пловдив

Едва 9 хиляди лв. е наградният фонд в конкурс за идея за развиване на някогашната постройка на Българска народна банка на Малката основна, който разгласи Община Пловдив през днешния ден. Трите най-хубави съгласно комисията на процедурата оферти ще бъдат премирани единствено с по три хиляди лв. всяко. Впоследствие те ще бъдат показани за публично разискване, с цел да се уточни от жителите най-подходящото решение. Градската администрация обаче нито се задължава да осъществя спечелилата концепция, нито се ангажира по някакъв метод с потреблението й в една възможна реституция, ремонт и социализация на знаковото здание. Това стана ясно от представянето на „ Трезор за хрумвания “ от зам.-кмета Пламен Панов, чийто екип ще движи процеса.
„ Конкурсът цели да събере концепции за обживяване на постройката. Търсим новаторски хрумвания за функционалността й. Конкурсът е отворен за присъединяване за всички архитекти, дизайнери, художници, актьори от България и Европа “, съобщи кметът Костадин Димитров, преди вицето му Пламен Панов да се спре детайлно на „ Трезор за хрумвания “.
Зам.-кметът акцентира, че общината е потърсила комуникативност с гилдиите, в тази ситуация Камарата и Съюза на архитектите, а Костадин Димитров добави, че конкурсното начало и разговорът ще са присъщи за мандата му.
От градската администрация се надяват да видят сложни хрумвания за паметника на културата, които да включват и банковия салон, и трезорите, и 140-те канцеларии. За да се срещнат евентуалните участници в състезанието със спецификите на постройката, тя ще бъде отворена за разглеждане три пъти до финалната дата за подаване на оферти, която е 30 април. Първите отворени порти са планувани за 15 март.
„ Отправяме предизвикателство за всички в България и Европа да ни приготвят концепция за функционалността на някогашната постройка на Българска народна банка. Приемаме концепции за развиване от през днешния ден до 30 април. Тя би трябвало да има и своите архитектурни детайли, като се изключи че търсим концепция за развиване. Плюс е иновативността, като желаеме постройката да има връзка с културата. Трите най-хубави оферти съгласно комисията ще бъдат оценени и от гражданите- ще има публично разискване с изложения из града. Ако някоя концепция бъде харесана общината може да реши да разпорежда, само че това не е категорично записано в състезанието “, сподели Пламен Панов.
На представянето на „ Трезор за хрумвания “ в кметството бяха поканени и ръководителите на Камарата и Съюза на архитектите в Пловдив- Чавдар Тенев и Георги Шилев. Те похвалиха новата власт за метода й в съответния случай.
„ Досега постоянно сме упорствали общинските вложения да бъдат осъществени с най-хубавите хрумвания, а те се генерират единствено след състезания. При всички предходни мандати, в предизборните си акции кметовете са поемали този ангажимент, само че това се не помни с идването на власт. Сега бях доста сюрпризиран, че ми се обадиха и потърсиха подпомагане за подобен конкурс. Този ангажимент на новата локална власт е нещо извънредно обнадеждаващо “, разяснява арх. Чавдар Тенев, ръководител на КАБ.
„ Аз също благодаря за метода на метод търсенето на гилдиите. Основният залог е при харченето на огромен обществен запас всичко да е транспарантно. Нека да забравим за инженеринга и да отворим нова страница за конкурсното начало. Харесва ми също, че състезанието е отворен, а не строго архитектурен “, удовлетворен от сигналите от администрацията е и ръководителят на САБ арх. Георги Шилев. Той акцентира, че банковият салон и трезорът би трябвало да бъдат непокътнати в достоверен тип. Според него архитектурните качества и достолепия на постройката би трябвало да се бележит, без значение бъдещата функционалност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР