Едва 50 български футболисти играят в чужди първенства в момента,

...
Едва 50 български футболисти играят в чужди първенства в момента,
Коментари Харесай

Само 50 българи играят в чужбина

Едва 50 български футболисти играят в непознати шампионати сега, сочи отчет на основаната в Швейцария Футболна обсерватория, заяви бТВ. Организацията подкрепя ФИФА и УЕФА с разбори и извежда трендове въз основата на прецизни статистически данни.
В изследването измежду 80 страни страната ни заема нежеланото 62-ро място, като играчите ни зад граница са намалели с 9 за последните 5 години, което съставлява спад от 15%.
В тим от елитните топ 5 шампионатите в света играе само националният бранител Петко Христов, освен това в борещия се да не изпадне от италианската Серия А Специя. Илия Груев-младши е на път да се завърне с Вердер Бремен в Първа Бундеслига.
На първо място по експорт на футболисти разумно е Бразилия, която има 1219 футболисти, разпръснати по света.
Франция държи второто място с 978 играчи, а трета е Аржентина - с 815 изнесени фугболисти. Топ 5 се добавя от Англия с 525 футболисти и Германия - с 441 играчи.
В челната десетка влизат още Колумбия (с 425 футболисти), Испания (409), Хърватия (400), Сърбия (379) и Нидерландия (367).
Доста по-ценени от българите в чужбина са футболистите от другите балкански страни. Босна и Херцеговина има 180 футболисти зад граница, Гърция - 115, Словения - 113, Черна гора - 93, и Република Северна Македония - 92.
България е в дъното на класирането, в компанията на Беларус, Коста Рика, Мароко, Молдова и Ямайка, а последни в подреждането са Перу, Замбия и Узбекистан.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР