Едновременното пускане на Домът на дракона и Властелинът на пръстените

...
Едновременното пускане на Домът на дракона и Властелинът на пръстените
Коментари Харесай

„Игра на тронове“срещу „Властелинът на пръстените“: Битка между стария и новия Холивуд

Едновременното стартиране на " Домът на дракона " и " Властелинът на пръстените " ще се окаже епична борба за рейтинги. Това обаче ще бъде единствено част от същинската война сред огромните холивудски студия и младите стрийминг компании, написа в собствен разбор „ Економист “.

Бой с мечове, магия и секс за общо половин милиард $ ще се появят напълно скоро на екрана в дома ви. На 21 август Warner Bros Discovery пусна първия епизод на " Домът на дракона " - спин-оф на поразителния и извънредно известен сериал " Игра на тронове " , който коства на основателите си повече от 150 милиона $. От септември пък Amazon Prime Video ще пусне новият " Властелинът на пръстените " - по-непринуден и още по-скъп сериал по книгите за поредицата " Властелинът на пръстените ". Ако се има вяра на слуховете, " Властелинът " коства на Amazon 465 милиона $, което го прави най-скъпият ефирен сериал в историята.

Почти едновременното стартиране на тези сериали ще се трансформира в борба за рейтинг с в действителност епични размери. Това ще бъде част от една по-дълга война, в която по-старите холивудски студия се изправят против настъплението на новите стрийминг платформи. Warner Bros, едно от най-утвърдените американски кино студия, ще отпразнува своята стогодишнина през идната година. Компанията Amazon, която печели по-голямата част от парите си от онлайн търговия на дребно и облачна обработка на данни, започва видео бизнеса си единствено преди пет години. Интензивността на стрийминг войните се ускорява, като всяка от страните е уверена, че има преимущество пред съперника си.

Драконите на остарелия Холивуд ускориха позициите си напоследък. Инвеститорите се скупчиха към стрийминг услугите по време на блокирането на пазара през 2020-2021 година, само че изгубиха интерес, когато броят на новите клиенти стартира да понижава. Netflix, която не толкоз от дълго време говореше за евентуален пазар от 800 млн. семейства, наподобява заседна на 220 млн., а акциите ѝ са спаднали с 60% тази година. На 10 август Старият Холивуд разгласи алегорична победа, когато Disney изпревари Netflix във връзка с стрийминг абонаментите, наброяващи 221 милиона. Въпреки това Disney регистрира абонаментите за другите си услуги поотделно и подценява обстоятелството, че доста от клиентите му живеят в небогати страни като Индия. Но триумфът на компанията разсея всяко подозрение, че по-старите студия също могат да влязат в стрийминг играта.

Старите холивудски компании започнаха да се концентрират върху процеса на печелене на пари след две години на скъпоструващо гонене на клиенти. Представители на Disney настояват, че главната им услуга за стрийминг ще претърпи по-големи загуби през тази година, само че до 2024 година ще бъде на облага. Това ще бъде подкрепено от внезапното повишение на цените, което ще стартира през декември. По време на неотдавнашна телеконференция за финансовите резултати на компанията, новият началник на Warner Bros Дейвид Заслав остро разкритикува предходния метод " харчене, харчене, харчене и по-късно установяване евтино ". Според него до 2025 година стрийминг бизнесът на компанията ще би трябвало да генерира брутна облага от един милиард $. " Ако го създадем, няма да ми пука какъв брой клиенти имаме. Искаме да осъществяваме облага ", споделя той.

По-старите медийни формати също ще играят значима роля в този развой. Кината, чиито облаги са намалели с 80% през 2020 година, ще отворят още веднъж. Приходите от продажба на билети през днешния ден са надалеч от тези в предишното: втората по величина верига в света Cineworld се готви да разгласи банкрут, както оповестява „ Уолстрийт Джърнал “. Въпреки това студио Paramount - различен холивудски змей със 110-годишна история - отсрочи премиерата на своя „ Топ Гън: Маверик “ заради ограничавания, свързани с пандемията, което докара до доходи от прожекции за повече от един милиард $ през май тази година. Warner Bros., която пускаше всички свои филми по едно и също време в личната си платформа за стрийминг и в кината, се върна към извънредните прожекции в кината.
Увеселителните паркове също се изпълниха с гости: парковете на Disney в Америка още веднъж генерират рекордни облаги. Дори кабелната телевизия, която от дълго време е в крах, в този момент наподобява релативно несъмнено леговище, до момента в който стрийминг бизнесът се стяга.
Но казусът на Стария Холивуд е и различен.

Пътят на Warner Bros към рентабилността е път на съществено редуциране на разноските - компанията към този момент приключи даването на новинарската си услуга CNN+ и спря няколко незавършени плана, в това число „ Batgirl “. Въпреки това Amazon не демонстрира признаци на нужда от стягане на колана. В допълнение към филмирането на " Властелинът на пръстените " компанията неотдавна купи студиото Metro Goldwyn Mayer, което стои зад снимането на Джеймс Бонд, за 8,5 милиарда $ и купи правата за лъчение на мачове от Националната футболна лига на Америка за един милиард $ годишно. Според оценки на капиталовата банка Morgan Stanley тази година Amazon ще похарчи 16 милиарда $ за медийно наличие, като огромна част от тях ще бъдат видеосъдържание. Това е повече от Netflix, която ще похарчи 14 милиарда $. Разходите на Amazon може да доближат 20 милиарда $ през идната година.

Според Заслав, за разлика от старите холивудски дракони, някои от новите стриймъри даже нямат потребност да се твърдят дали им се заплаща. Amazon Prime Video съществува, с цел да накара хората да се записват за Prime, чието главно преимущество е безплатната доставка на покупки от Amazon. Постоянно разширяващата се услуга Apple TV+ има за цел да задържи клиентите в екосистемата на Apple за телефони и компютри, от която компанията печели същинските си пари. Видеоуслугите на Amazon и Apple служат и като бъдещи платформи за реклама - бизнес, в който и двете компании се стремят да се развиват.
Старият Холивуд отвръща на удара, като предлага на феновете огромни " пакети " от наличие на по-ниска цена. През идващото лято Warner Bros възнамерява да слее главната си стрийминг услуга HBO Max с Discovery+. Disney опитва с пакети с отстъпки, като ESPN+ и Hulu, а някои даже се питат дали един ден входът за парковете на Disney няма да стане част от мегапакетните услуги на компанията.

Същевременно младите съперници на Холивуд оферират " пакети " от услуги от друг тип. " Видеосъкровищницата “ на Apple е доста по-малка от тази на Disney и Warner, само че пакетът Apple One включва освен телевизия, само че и музика, игри, предпазване в облака, вести и фитнес. Amazon Prime предлага също толкоз разнороден набор от преимущества. Тъй като доста фамилии се стремят да спестят пари, пакетите, които съдържат всичко едновременно, могат да наподобяват много примамливи.

Може би по тази причина някои от старите холивудски дракони вземат решение да си партнират с по-млади компании. На 15 август Paramount разгласи договорка с колоса в търговията на дребно Walmart, по силата на която членовете на клуба Walmart+ - отговорът на веригата на Amazon Prime - ще могат да получат безвъзмезден достъп до стрийминг услугата Paramount+. Подобно на Amazon и Apple, Walmart вижда в това метод да убеди клиентите си да останат лоялни към главната ѝ активност. Наскоро компанията добави музика към пакета Walmart+ посредством договорка със Spotify.

С изострянето на борбата за фенове войната сред остарелия и новия Холивуд става тъкмо толкоз кървава, колкото и епизодите от " Игра на тронове ". Но за клиентите, които получават по-голям избор и по-добри предложения, тази война наподобява все по-вълнуваща.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР