Едноличен собственик на капитала на "Национална специализирана болница за физикална

...
Едноличен собственик на капитала на "Национална специализирана болница за физикална
Коментари Харесай

Ананиев: Хората в болницата в Овча купел са спокойни и работят; Николай Цонков: Явно целта е да се откраднат имотите и 30 млн.


Едноличен притежател на капитала на "Национална профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация" е страната. Правата на страната се упражняват от министъра на опазването на здравето. Съгласно член 3, алинея 1 от Закона за приватизация и следприватизационен надзор сдружението е в забранителния лист за приватизация.

В Министерство на здравеопазването не е обсъждан и не стои на дневен ред въпросът за разпродажба или превръщане на сдружението. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за политиката на Министерството на здравеопазването във връзка с "Национална профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Визията на настоящия управителен екип на министерството е същата – да резервира досегашния си статут, да резервира осъществяваната лечебна активност, като размер и качество и да се развива в позитивна посока. Намиращата се в него лаборатория, както се акцентира, е първата в страната профилирана лаборатория за разбор на минерални води и единствената в България изготвяща балнеологични оценки за Министерство на здравеопазването. Това е още една значима и сериозна причина за опазване на лечебното заведение и осъществяваната активност, добави Ананиев.

В подтекста на този отговор бих желал да допълня, че през вчерашния ден моят заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева посети болничното заведение, срещна се с екипа на болничното заведение, описа за нашата визия, хората са спокойни и работят сега. Това, че е трансфериран един парцел, който е бил на болничното заведение, към Столична община, в действителност това е решение на Министерски съвет и аз няма по какъв начин да не го съблюдавам. Длъжен съм да го спазя. От вземането на решението на Министерски съвет до този миг не бяха направени никакви процесуални дейности във връзка с комерсиалния указател. За това естествено носи отговорност шефът, акцентира Ананиев.

От своя страна депутатът Николай Цонков, на чиито въпрос отговори министърът, съобщи, че не е задоволен от отговора на Ананиев. „ С осъществяването на решението на Министерски съвет, вие действително декапитализирате болничното заведение. Само ще ви кажа за предходния шеф, че той е внесъл предходната година няколко капиталови оферти за излекуване на болничното заведение. Те са били отхвърлени от министерството на опазването на здравето. Междувременно вие самичък казахте, че парцелите досега към момента не са били вписани към Столична община, по какъв начин тогава общината с нейни структури написва и кандидатства с тези парцели по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък ” и ги печели, на стойност 30 млн. Нещо повече, вие казахте, че лабораторията сполучливо се развива и е една от най-старите, прави и просвета - единият план е за основаване на тъкмо такава нова лаборатория. Защо? Това е неуместно. И пораждат няколко въпроса. Вие казвате, че няма да унищожавате болничното заведение, само че в случай, че от 530 000, вие намалявате на 80 000-90 000 капитала, по какъв начин може тази болница да действа? Още повече, че тя е единствената по рода си. И не на последно място, там към момента могат хора, работещи, с неголеми благоприятни условия, да отидат и да се лекуват. Възниква и още един въпрос, обвързван с тези европроекти, в действителност дали общината не желае да открадне парцелите на болничното заведение, които са в размер на 52 декара - постройките, които имат архитектурна и културна стойност. И кой ще вземе тези 30 милиона, явно апетитите са за парите, да се откраднат парцелите и 30 милиона, които са по план ”, съобщи Цонков. След неговото изявление министър Ананиев отхвърли дуплика по тематиката.

БГНЕС напомня, че на 23 април Софийската районна прокуратура разпореди инспекция след сигнала на шефа на болничното заведение доктор Йордан Иванчев. Тя ще бъде осъществена от Столична дирекция на вътрешните работи, съобщи пред БГНЕС заместник-районен прокурор Невена Зартова.

Все още министерството на опазването на здравето, което е принципал на болничното заведение, не е взело отношение към безобразията, които са правят от самоназначилите се лица.

Сигнал до прокуратурата

Сигналът до Софийска районна прокуратура е озаглавен „ незабавно!!! ” и подписан от законния изпълнителен шеф на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ Йордан Иванчев. Една от най-апетитните и към момента неразграбени лечебни заведения – тази в „ Овча купел ”, е в тотална безтегловност заради нахлуването в директорския кабинет на лекар Антон Живков, без той да е вписан в Търговския указател, а доктор Иванчев не е освобождаван и не е уведомяван за никаква промяна. Живков, който твърди, че е изпратен персонално от здравния министър Кирил Ананиев, стартира да се разпорежда в болничното заведение.

В продължение на няколко дни в лечебното заведение се правят безспорни беззакония – „ ровят се документи, борави се с персонални данни на личен състав, назначават се хора без правно съображение, подписват се фактури без представителна власт. Живков е отправял закани към личния състав и още какво ли не, заплашва го с уволняване, което мощно е обезпокоило чиновниците в болничното заведение ”, сигнализира още Иванчев в незабавния сигнал.

„ Искам да подчертая изрично, че приемо-предаване с въпросното лице не е направено. Възможно е да са унищожени документи или манипулирани счетоводни данни поради обстоятелството, че до 15 число се подават информации до Министерство на здравеопазването, СРЗИ и Национална агенция за приходите, не мога да нося отговорност какво тъкмо е написано и какво е подадено. Освен това съм мощно смутен и за годишното счетоводно привършване, защото до 25 число на месец април лечебното заведение би трябвало да показа в Министерство на здравеопазването годишния финансов доклад. Притеснявам се и от това, че лицето Живков без представителна власт е съставил и подписал фактура за осъществена активност по контракт с НЗОК, който може да докара до незаплащане на НЗОК на осъществената от болничното заведение активност. Сам по себе си единствено този факт може да докара лечебното заведение до банкрут в границите на месец ”, сигнализира Иванчев прокуратурата и упорства за предприемане на незабавни ограничения.

Борбите и апетитите за болничното заведение

През последните месеци има серия от кавги към болничното заведение в „ Овча купел “. Те са свързани с това, че тя е собственик на апетитни парцели и минерална вода с изключителни лечебни качества. Принципал на болничното заведение е здравното министерство, чието управление лишава минерални извори в “Горна баня ” и “Овча купел ” и прилежащите им здания, с цел да ги даде безплатно на Столична община. Решението се взима в миг, в който някогашният министър на опазването на здравето Николай Петров е в болнични. В този миг го замества Лидия Нейчева, която е фармацевт.

За ползи, свързани с апетитните парцели на болничното заведение, сочи фактът, че постройката е оставена да се разрушава, от години се водят нескончаеми каузи сред Софийска община и управлението на болничното заведение. През септември предходната година шефът на болничното заведение е получил писмо от Министерство на здравеопазването, в което се споделя, че капиталът му би трябвало да бъде понижен от 543 000 на 89 130 лв.. След този документ управлението би трябвало да трансферира на Общината парка, балнеолечебницата и двата парцела в квартал Горна баня. Това са почти 90% от всички капитали на болничното заведение.

Служителите на болничното заведение недоумяват за какво е тази атака за парцелите, откакто договорите по Оперативна стратегия „ Интелигентен напредък “ към този момент са подписани. Следователно, всички дейности по прекачване на парцелите ще бъдат непозволено осъществени в нарушавания на решение №30 на Министерски съвет. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР