. Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996

...
. Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996
Коментари Харесай

Това левче от соца вече струва два бона

. Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 година, като до тогава българските пари са били обезпечени със злато

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба ѝ, стигна цена от 2000 лв.. Това видяха консуматори в платформите за безвъзмездни разгласи. Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 година, като до тогава българските пари са били обезпечени със злато, написа вестник Ретро.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската национална банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, Съединени американски щати, както и някогашните „ Държавна печатница “ и Държавна печатница за скъпи бумаги „ Дечо Стефанов “ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „ Гознак “, Съюз на съветските социалистически републики.

По-старите и използвани левчета са по 8-10 лв. за брой. Едно от изискванията цената на банкнотата да е по-висока, е да има тип на нова и никога да не е прегъвана.

Предприемчиви колекционери са се сдобили с цели пачки със остарели банкноти. Има публикация, в която се оферират 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лв., а пачката коства 300 лв.. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лв. броя, като продавачи твърдят, че банкнотите са в съвършено положение.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР