Едно време Калабрия беше известна главно с ширещата се престъпност.

...
Едно време Калабрия беше известна главно с ширещата се престъпност.
Коментари Харесай

Истинската Калабрия - прекрасна и недостъпна


Едно време Калабрия беше известна основно с ширещата се престъпност. Но районът е извънредно богат и забавен - предлага антична история, неповторима природа и културно завещание, каквото няма другаде.

Южните елементи на Италия не са толкоз известни измежду задграничните гости, колкото други райони на страната. Но това скоро може да се промени. Калабрия е най-южният район на континентална, " пръстът " на италианския ботуш. Заобиколен от Тиренско море на запад и Йонийско море на изток, той предлага 800 километра с прелестни плажове, многочислени национални паркове, живописни села и антични руини.

Посетителят може да се наслаждения и на голямото кулинарно многообразие от районни деликатеси. Налице са всички предпоставки мястото да е желано за отмора.

Предизвикателства и благоприятни условия

Дълго време обаче районът страдаше от неприятния си имидж. Калабрия бе известна главно с. Това е и провинцията, посрещаща минимум – едвам половин % от общо 65-те милиона интернационалните туристи, посетили Италия през 2019 година.

Залез край Бадолато

" Днес туристите от ден на ден търсят прекарвания и обръщат внимание на районни оферти – типични храни, питиета и локални забележителности ". Професор Тулио Ромита, който управлява програмата за проучване на туризма в Университета на Калабрия, показва, че всичко това значи голям капацитет за напредък за района. " Те желаят да опознаят мястото, което посещават. "

История

" Тук имаме неповторимо завещание и неща, които не съществуват на никое място другаде ", акцентира и Фаусто Орсомарсо, консултант по въпросите на районното развиване, стопанската система и туризма. Един от плановете на районните служби за туризъм се назовава " Terra dei Padri ", което значи " Земя на бащите ". Той е отдаден на историята на Калабрия и обслужва разрастващия се бранш на по този начин наречения " туризъм на корените ". Все повече хора пътуват до районите, от които произлизат техните предшественици.

" В света има 50-60 милиона души с италиански корени и доста от тях са родом от Калабрия ", споделя професор Ромита. " Те желаят да станат част от общността и търсят изчезналия детайл от своята еднаквост. "

Албанско малцинство

Палагорио е един от градовете, в които през XV в. се заселват албански общности („ арбереши “), бягащи от османците. Една от желаните туристически предложения тук е " Обиколката на Арберия ", която предлага обзор на кулинарните и културни обичаи на албанското малцинство.

Традиционен празник на албанското малцинство в Сан Деметрио Короне

Участниците участват на обичайни танцови осъществявания, пробват типични за арберешите ястия и научават забавни детайлности за обичайните носии.

" Истинската Калабрия "

Град Козенца е богат на старини и скрити съкровища. Туристите посещават швабско-нормандския палат от 12 век и голям брой величествени в миналото, само че в този момент позападнали дворци.

Старинната част на Козенца

Всичко тук е пропито с история, само че тази част на града е най-бедната и зле поддържаната. Навсякъде могат да се видят спонтанни усъвършенствания, предопределени да запазят старите здания.

Друг метод, по който човек може да се запознае с достоверната Калабрия, е като тръгне по маршрута " Камино Базилиано ". Общо 1400-километровият маршрут свързва 140 места, свързани с историята на монасите василиани. Това е гръцко-италиански медал, идващ учението на свети Василий.

Най-чистите форми на селски живот

Маршрутът минава край високи планински зъбери и дълбоки долини. Местните хора изкарват издръжка като туристически гидове, както и от гостилниците и къщите за посетители. Всеки, който желае да тръгне на поход по маршрута, може да го направи гратис.

Маршрутът " Камино Базилиано " в Калабрия

Местните хора се надяват популяризирането на неповторимото културно завещание на района и туризмът за запознаване с него да привлекат повече интернационалните гости.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Микеле и Джузепе: двама италианци, които избраха България за собствен дом
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР