Едно от Обединените арабски емирства - Абу Даби ще похарчи

...
Едно от Обединените арабски емирства - Абу Даби ще похарчи
Коментари Харесай

Производителка на петрол влага $13.6 милиарда, за да намали зависимостта си от нефта

Едно от Обединените арабски емирства - Абу Даби ще похарчи 13.6 милиарда $ през идващите 3 години и ще разреши на фирмите от свободната зона да вземат участие в търгове за публични поръчки. Това са част от ограниченията, с които богатото на нефт емирство се стреми да подтиква стопанската система си, написа Bloomberg.

Властите ще подхващат стъпки за поддръжка на нови промишлености, поощряване на туризма и улеснение на бизнеса. Държавите чиновници би трябвало да " сформират работен проект за разпределяне на средства в границите на 90 дни ", съобщи владетелят Мохамед Бин Зайед ал Наян.

Програмата за стимулиране планува основаването на минимум 10 000 работни места в публичния и частния бранш за жители на Обединените арабски емирства през идващите 5 години. Гражданите съставляват към 20% от 2.9-милионното население на Абу Даби, а Брутният вътрешен продукт на емирството е към 230 милиарда $ през 2017 година

Ще бъде основан съвет за напреднали промишлености " за привличане и поддръжка на вложения с добавена стойност ", до момента в който споразуменията за неизплатените заплащания, дължими на частни реализатори, ще бъде интензивен, съгласно държавната организация WAM.

Компаниите от свободните зони ще получат двойни лицензи, което им даде опция да вземат участие в търгове за публични поръчки.

По-независими от петрола

Държавите от Персийския залив ускоряват напъните си да реформират стопанските системи си, намалявайки зависимостта им от приходите от петрол и природен газ, като предизвикват нови промишлености и притеглят задгранични вложения.

Те се възползват и от покачването на цените на петрола, което им обезпечава спомагателни средства за инсвестиции. Саудитска Арабия, най-голямата арабска стопанска система и най-големият експортьор на нефт в света, също разгласи проект за възкръсване на растежа.

" По-високите цени на петрола разрешават на Абу Даби да усили разноските и да подтиква растежа, като се откаже някои от по-строгите (фискални) ограничения, подхванати през последните години. Емирството има задоволителна независимост на деяние да направи това, без да рискува фискалната резистентност или спад на валутата ", изясни Зиад Дауд, основен икономист за Близкия изток в Bloomberg Economics.

Абу Даби държи към 6% от международните петролни ресурси. Икономическите браншове в емирството, които не са свързани с петрола, се забавиха след поевтиняването на " черното злато ", a управляващите се пробваха да заздравят обществените финанси. Брутният вътрешен артикул на Абу Даби, който не е обвързван с петрола, се усили до 1.8% през 2017 година, при 2.4% през 2016 година и 5.5% през 2015 година, съгласно формалните данни.

Правителството също по този начин сля някои от най-големите си банки, фондове за вложения, както и петролни компании.

Планът за стимулиране на Абу Даби следва оповестения предишния месец пакет от ограничения от владетеля на Дубай и министър председател на Обединените арабски емирства Шейх Мохамед Бин Рашид. Абу Даби и Дубай са най-големите от седемте емирства, които съставляват ОАЕ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР