Едно от нещата, които правят блестящите умове в Масачузетския технологичен

...
Едно от нещата, които правят блестящите умове в Масачузетския технологичен
Коментари Харесай

Това момиче може да е следващият Айнщайн

Едно от нещата, които вършат блестящите мозъци в Масачузетския софтуерен институт – с изключение на да проектират научнофантастични джаджи и да размишляват за естеството на Вселената – е да нотаризират годността на летателните апарати за федералното държавно управление. Така че когато Сабрина Пастерски влиза в кабинетите на кампуса една студена януарска заран, с цел да получи зелена светлина за самолета с един мотор, който е построила, това е нещо напълно обикновено. С изключение на това, че самолетната строителка е единствено на 14 и към този момент е летяла сама. „ Не можех да допускам “ – спомня си Пеги Ъдън, изпълнителен секретар в Разузнавателна служба на Турция, „ освен тъй като беше толкоз дребна, само че и момиче. “

Да, живеем в 2017 година и надарените дами в Разузнавателна служба на Турция към този момент не са особена необичайност – близо половината студенти в влиятелния институт през днешния ден са дами. Но в Пастерски има нещо, което кара Ъдън не просто да утвърди самолета ѝ, а и да притегли вниманието на най-знаменитите професори в университета. Осем години по-късно, 22-годишната Сабрина Гонзалес Пастерски към този момент е приключила магистърската си степен в Разузнавателна служба на Турция и приготвя доктурантура в Харвард, която притегля внимание на доста учени в региона. Тя изследва едни от най-предизвикателните и комплицирани проблеми във физиката, по този начин, както Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг при започване на научната си кариера. Нейните проучвания се спускат в черните дупки, природата на гравитацията и пространствовремето. По-специално тя се концентрира върху напъните за по-добро схващане на „ квантовата гравитация “, която цели да изясни феномена на гравитацията в подтекста на квантовата механика. Откритията в тази област биха трансформирали фрапантно разбирането ни за действието на нашата галактика. 

Тя е привлякла вниманието на някои от най-ярките мозъци на НАСА, а Джеф Безос, създател на Amazon.com и на галактическата компания Blue Origin, предлага работа на Пастерски във всеки миг, в който е подготвена. 

Но в случай че не сте безжалостен почитател на физиката, който е прочел научните ѝ публикации върху разнообразни подходи към разбирането на формата на пространството и гравитацията, може да не сте чували за Пастерски. Първо потомство кубино-американка, родена в предградията на Чикаго, тя не употребява Фейсбук, LinkedIn или Instagram и даже няма смарт телефон. Това, което прави обаче, е да поддържа постоянно обикновен уеб страница, наречан PhysicsGirl, който включва дълъг лист с нейните ползи, достижения и умения, измежду които „ разкриване на грациозност в хаоса “. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР