Едно от неприятните последствия от пандемията стана огромно количество медицински

...
Едно от неприятните последствия от пандемията стана огромно количество медицински
Коментари Харесай

Ново предизвикателство - какво да се прави с медицинските отпадъци

Едно от неприятните последици от пандемията стана голямо количество медицински боклуци по целия свят. На първо място, това са употребявани маски и ръкавици, които вятърът носи по улиците в градовете, както и евентуално рисков отпадък от лаборатории и лечебни заведения. В същото време учените считат, че персоналните защитни средства (ЛПС) могат да задържат ковид за няколко дни. Освен това разпространяването на COVID-19 накара кафенета и магазини да се върнат към потреблението на пластмасови чаши за еднократна приложимост и найлонови торбички даже в страни, където през последните години се пробват да ги спрат, написа " Российская газета ". 
Според изчисленията на екологичната организация на WWF, даже и единствено един % да бъде изхвърлен погрешно и да навлезе в околната среда, това значи, че най-малко 10 милиона употребявани маски ще замърсяват природата всеки месец. " В същото време, единствено за Италия след излизане от карантината, съгласно Торинския политехнически Университет, са нужни 1 милиард маски и 500 милиона чифта ръкавици на месец, като защитните маски и ръкавици не подлежат на преработване, добавя организация Фокус.
В момента страните предлагат изхвърлянето на маски и ръкавици в сходство със общоприетата скица за ръководство на медицинските боклуци. Това значи, че медицинските институции би трябвало да изхвърлят отпадъците по същите указания, както нормално, като смятат, че употребяваните ЛПС и други отпадъци са евентуално заразни, т.е. да се съхраняват в запечатани контейнери за следващо изгаряне. Гражданите се поучават да отделят евентуално рискови отпадъци, в това число употребявани маски и ръкавици, и да го съхраняват настрана в компактно затворени торби, както и да предизвестяват комуналните оператори за съществуването на подобен отпадък, в случай че е допустимо. Например, целесъобразно е да се направи това в някои обитаеми места в Съединените щати. Някъде, като в Масачузетс, те се пробват да вкарат санкции, до 5,5 хиляди $ за погрешно изхвърлени ЛПС. Въпреки това, в всекидневието наподобява, че тяхното послание не се следи. Например хавайските природозащитници във вестник The Garden Island се оплакват, че изхвърлените маски, ръкавици и други ЛПС се натрупват по крайбрежната линия на Хавайските острови.
В ОАЕ при започване на май управляващите оповестиха, че ще глобят с хиляда дирхама (около 270 долара) тези, които изхвърлят персонални защитни средства от коли, проследявайки нарушителите с камери.
В Ухан, Китай, по време на пандемията управляващите даже построиха цех за преправка и неутрализиране на медицински боклуци.
Но в случай че медицинските организации са привикнали да третират отпадъците в сходство с откритите правила, то наподобява е мъчно популацията да свикне с това, защото е на практика невероятно да се управлява. Остава да се надяваме на съзнанието на жителите. В доста градове, в това число Русия, на улиците се слагат ярки контейнери за употребявани маски и ръкавици, само че какъв % от жителите ги употребяват, не се знае.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР