Едно от най-ярките доказателства за величието на природата и за

...
Едно от най-ярките доказателства за величието на природата и за
Коментари Харесай

Величието на природата – Гранд Каньон

Едно от най-ярките доказателства за величието на природата и за превъзходството й над всичко, основано от човешки ръце, е Гранд Каньон (Големият каньон). Това е най- огромният каньон на Земята и вторият по величина в Слънчевата система. Само долината Маринер на Марс го изпреварва по размери. Максималната дълбочина на Големия каньон е 1,8 км, ширината му е 29 км, а дължината му е 446 км.

През 1979 година Гранд Каньон е включен към листата на ЮНЕСКО поради своята уникалност.

Преди да доближи тази възвишеност, каньонът се е формирал в продължение на 10 милиона години. Гранд Каньон се намира в щата Аризона и съставлява надълбоко всечена котловина със стръмни скатове, формирани от мощните води на река Колорадо. Реката тече със скорост 49 км/час и всеки ден изнася 40 000 тона пясък и глина. Никоя друга река в света не е рушила и дълбала по този начин надълбоко земните пластове.



Booking.com

Слънцето, осветявайки обособените пластове, придава чудна хубост на долината.

Тук живеят към 50 типа влечуги, над 250 типа птици, 75 типа бозайници и 25 типа риби. 1700 растителни типа пък показват флората на региона. Срещат се и някои типове гризачи като кайбабаска – белоопашата белка, които не се срещат на никое място другаде, а щастливци са тези, които могат да видят полет на кондор.

Над пет милиони туристи на година посещават  Аризона с цел да се насладят на този изящен естествен феномен. На територията на долината няма търговски обекти – всички те са затворени, защото се оказа, че са главния източник на отпадък. Местните управляващи са конфигурирали безвъзмездни източници на питейна вода в целия парк.

Предлагат се полети над каньона с хеликоптер или дребен аероплан, рафтинг по река Колорадо, а също и яздене на муле и проведени обиколки за посетителите. А най-интересната атракция е „ Небесната разходка ” . Тя съставлява огромна стъклена площадка, издадена на повече от 20 метра от ръба на каньона.  

Друго необикновено прекарване за туристите е каньонът, наименуван Антилопа , който заема 240 км от естествения парк Гранд Каньон на Аризона.  За да се влезе в него е належащо да се преодолее значителен сектор, нормално с машини с висока проходимост, да се заплати такса на индианците и да се наеме лидер.

Водата и вятърът са взели интензивно присъединяване в образуването на този шедьовър. По време на дъждовния интервал каньонът Антилопа е затворен, защото се залива с вода. Тази вода продължава да трансформира релефа непрекъснато. Тук може да се види невероятна приказност на цветове, в избрани часове на деня, и според от сезона. От май до октомври слънчевите лъчи проникват до дъното на клисурата. Образува се фантастична палитра, чиято панорама онлайн, не може да се размени и от най-хубавата снимка. Снимките не са в положение да пресъздадат цветовете в същинския искра и хубост.

В долината има резерват, в който живеят към 500 индианци. Те са се заселили тук още в дванадесети век и са от племето хавасупай.

Освен прелестните панорами, в Националния парк “Гранд Каньон ” има и редица исторически забележителности, които може да се посетят като  допълнение към благосъстоянието от дейностите навън, които се оферират. По скалите на каньона са открити пещерни рисунки на повече от три хиляди години.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР