Едно от най-оспорваното за последните години българско футболно първенство приключи

...
Едно от най-оспорваното за последните години българско футболно първенство приключи
Коментари Харесай

Слаб сезон? Какво ще се случи, ако Лудогорец запише силен?

Едно от най-оспорваното за последните години българско футболно състезание завърши преди броени дни. Лудогорец съумя за 12-и следващ път да стане първенец и продължи най-дългата такава серия сега в света.

От своя страна пък главният съперник на " орлите " - ЦСКА, още не може да преодолее кошмарния миг с пропуснатата от Иван Турицов дузпа на " Армията " против тима на ЦСКА 1948.

И вместо да се радваме, че ползата към шампионата се увеличи, защото е оспорвано и завладяващо, и станахме очевидци на зрелищни дуели, незабавно се откриха хора, които започнаха със злостните намеци и непрофесионални и целеносочени " разбори ". 

Няма по какъв начин да не прави усещане, че много от непрекъснато изявяващите се по медиите анализатори и по този начин наречени митове в един глас повтарят мантрата за " най-слабия Лудогорец за последните 12 години " и изпуснатия " исторически късмет " от страна на ЦСКА да спре хегемонията на разградчани. Определени хора използват едни и същи думи, явно спуснати и научени наизуст. Накратко казано - координирани дейности. Не е значимо да споделят истината, а да ударят врага. И дано спрат да повтарят, че българският футбол не им е апатичен и мелеят за положителното на тази игра. Няма такова нещо. Не им пука. Важното е да се харесат и съгласно техните разбирания да създадат услуга на избрани хора, която в последна сметка се оказва мечешка.

Постоянно се повтаря, че Лудогорец е слаб и по този метод се обезсмисля хвърления през годината труд от управлението, треньорите и футболистите. Целта е много транспарантна и тя е ясна - омаловажаване на триумфите на първенците. Само, че с тези намеци явно не схващат, че същото вършат и с техния клуб. 

Вижте обаче на пръв взор какъв брой ловко работят. Всичките тези хора изясняват по какъв начин го вършат за положителното на Лудогорец. Невиждано двуличие. Ако го правеха за положителното, щяха да кажат истината. А тя е доста елементарна. Лудогорец несъмнено изпитва компликации в отбрана, където позволява обикновени неточности, само че за сметка на това е много мощен и рисков в офанзива, защото има изключителни играчи като Игор Тиаго, Кирил Десподов, Бърнард Текпетей и контузеният Рик Джонатан. " Слабият " Лудогорец продаде Тиаго за рекорден трансфер в българския футбол (16 милиона лева). Няма по какъв начин да си слаб, когато имаш атомно нахлуване.

Щяха да отбележат и успеха над Рома и мощните мачове против Бетис и надлежно излизането на дирекни елиминации за Лигата на Конференциите. Но това е историческа страница, която написа Лудогорец, и би трябвало бързо да се прелисти, с цел да не се набива доста на очи. Днес е Лудогорец, на следващия ден ще е някой различен. Ние сме царе на това да плюем и отхвърляме всичко.

Отбелязват, че Лудогорец е първенец, само че някак си срамежлво премълчават, че купата е изцяло заслужена. Директните мачове сред Лудогорец и ЦСКА са показателни. От три срещи " алените " взеха една точка, само че отново до последно бяха в битката за купата. Ако беше противоположното, Лудогорец нямаше да има никакъв късмет при развиването на шампионата. Дайте да си кажем истината. С неугледния жанр на игра и държание на терена отборът на Саша Илич записа серия от 11 победи като посетител без доста да си дава напън. А през това време Лудогорец губеше точки и след това ги наваксваше в директните дуели. И все пак за следващ път станахме очевидци на оправдания по какъв начин някой си бил им попречил.      

Когато се обърнем към безпристрастните числа, картината става кристално ясна. Оказва се, че Майкъла и останалите " експерти " напълно не са прави да настояват, че този сезон Лудогорец е бил най-слаб от влизането в елита през 2011 година насам. Шампионите са спечелили купата с 85 точки в 35 кръга, което прави приблизително по 2,41 на мач. Това е третото в историята достижение на Лудогорец в елита, като по-убедителен тимът е бил единствено през сезон 2021/22 - 79/31 или 2,55 и сезон 2017/18 - 87/35 или 2,49. И в случай че VAR реферите в мачовете с Арда и ЦСКА 1948 и Кабаков на дербито с ЦСКА в Разград не бяха позволили неточности, Лудогорец умерено можеше да придобие още 6 заслужени точки. Тогава " орлите " щяха да завършат сезона с безспорен връх - 91 точки в 35 срещи или приблизително по 2,60!

Разбира се, главната заслуга за този резултат е на пристигналия " на пожар " треньор Ивайло Петев, който записа впечатляващите 11 победи и 2 равенства в 13 мача в efbet Лига. Което прави невижданите 2,69 точки приблизително на мач.

Всъщност, става известно, че трагичният свършек на шампионата не се дължи на слаб Лудогорец, а от мощния резултат като точки на ЦСКА. " Червените " завоюваха 84 в 35 кръга, което прави приблизително по 2,40 на мач. Това е най-хубавото достижение от 15 години насам, т.е. от последната купа, завоювана от водения от Стойчо Младенов тим през 2008 година. Тогава ЦСКА записва 78 точки в 30 мача, което прави приблизително по 2,60.

Тук би трябвало да споменем, че реферите не са лишили нито една точка на ЦСКА. Ако в даден мач на " алените " е имало неточности, те са били в двете направления. Мерено е с еднакъв аршин. Ако съдията сбърка в ущърб на " алените ", в хода на мача компенсира. През сезона ЦСКА не е бил ощетен. 

Но въпреки това не трябва да забравяме влезлите във фолклора на родния футбол анулиран автогол за Славия, несвирена 100-процентова дузпа за нарушаване против Игор Тиаго в Разград и неотсъдена такава за мятане " суплес " в наказателното поле от страна на Махмутович против Димитър Илиев в дуела с Локомотив Пловдив. Тези обстановки обаче комфортно се пропущат. При естествени условия Лудогорец щеше да е спечелил купата надалеч по-рано, само че това сега няма кой знае какво значение, защото шампионата към този момент завърши. 

Все отново поради всички изброени нагоре фактори ЦСКА до края беше в борбата за купата, което без подозрение направи шампионата по-интересно. Поглед обратно в таблицата, обаче демонстрира, че и други тимове са записали рекордни достижения като точки и това също е асъдействало да има конспирация. Така да вземем за пример ЦСКА 1948 записа най-силния си сезон от трите в елита, спечелвайки 64 точки в 35 мача и стигайки до третото място в крайното класиране. Левски записа 61 точки в 35 мача (средно по 1,74), което е най-хубавото достижение в последните 4 сезона и второ най-хубаво за последните 10. Черно море също може да се похвали с доста добър резултат. " Моряците " са шести в класирането с актив от 54 точки в 35 мача (средно 1,54), което е най-хубавото им достижение от 2015 година насам.

Всички тези числа приказват, че сигурно преследвачите на Лудогорец са вдигнали равнището си, което може единствено да радва обективните почитатели на българския футбол. Остава това да бъде потвърдено и в Европа. Защото, в последните 12 години коефициентът на България се подвига единствено с помощта на Лудогорец и тук-таме някой проблясък от страна на ЦСКА.

В същото време прилежаща Сърбия се издигна до 11-о място в класацията на УЕФА за евротурнирите и хегемонът в последните години Цървена звезда към този момент влиза непосредствено в Шампионската лига. А вторият и третият представител на страната (това лято Бачка Топола и Чукарички) стартират битката с обезпечено място в групите на Лигата на конференциите в джоба...

Ако би трябвало да обобщим сезона на Лудогорец, то би трябвало да признаем, че фактически " орлите " изпитаха известни компликации. И те по-скоро пристигнаха от дейностите в защита. Но в последна сметка " орлите " приключиха шампионата единствено с 2 загуби и то в графата " непредизвикани неточности " - против Локомотив София и Пирин. Престижна победа в Европа над Рома (2:1), мощни мачове против Бетис и игра през пролетта в евротурнирите, където Лудогорец отпадна трагично след осъществяване на дузпи. Шампионска купа и Купа на България. Това ли е слаб сезон, господа?  

При това положения представяте ли си какво ще се случи, в случай че Лудогорец запише мощен сезон?!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР