Едно от най-красивите кътчета в България, а може би и

...
Едно от най-красивите кътчета в България, а може би и
Коментари Харесай

Тайните на многоликия Перперикон

Едно от най-красивите кътчета в България, а може би и криещо в себе си най-вече мистерии е Родопа планина. Тя е необятна, красива, зареждаща и толкоз неповторима, че остава в сърцето на всеки, който се допре до нейната магия и обаяние.

В нея са скрити приказни места, забавни исторически и естествени забележителности и огромна част от мистериите, които са свързани с нашите земи.

В Родопите има толкоз доста места, които си заслужава да бъдат посетени, освен това повече от един път, само че може би едно от най-интересните и мистериозни е светилището Перперикон.

Какви секрети крие това магично място и дали е разкрило всички, не е напълно ясно, само че несъмнено има още какво да покаже на България и света.

Откриване на Перперикон

Древното светилище Перперикон се намира в Родопа планина, покрай град Кърджали, и е обект на публичен интерес от доста от дълго време. Самият Константин Иречек написа за средновековна цитадела Хиперперакион (Перперикон) още в края на XIX век, въпреки и той да не я е посещавал.

След това е имало разнообразни частични визити и изследвания, само че първите същински археологически изследвания са осъществени в интервала 1979 – 1982 година под управлението на проф. Стамен Михайлов от Археологическия институт към Българска академия на науките и Иван Балкански, който по това време е бил организатор на Историческия музей в Кърджали.

През 1983 година Николай Овчаров и Живко Аладжов вършат забавни открития откъм северната страна на хълма, на който се намира самата крепост-светилище. Те откриват доста загадъчни рисунки, вид графити по скалите на Перперикон.

След това идва интервал на суша, в случай че може по този начин да се каже – към 20 години застой в археологическите изследвания, до момента в който през 2000 година не се печели дребен план за финансиране на разкопките, идващите години още няколко и по този начин през 2002 – 2003 година стартира така наречен всеобщ туризъм на Перперикон, като оттогава насам всяка година мястото бива посещавано от десетки хиляди туристи, както българи, по този начин и доста чужденци.

Възникване, история разположение на Перперикон

Величественият скален масив, на който е ситуиран Перперикон, се извисява високо в Източните Родопи, на към 15 километра от град Кърджали. Намира се покрай Перперешката река, където се допуска, че античните поданици са добивали злато. Смята се, че на това място, преди 8000 години е зародил Перперикон. Тогавашното население на мястото мощно е почитало Бога на Слънцето. Именно това е и една от аргументите Перперикон да „ изникне “ на гола канара, високо в планината, където слънчевите лъчи имат по-лесен достъп.

В някои от нишите на мястото, са открити голям брой съдове, фигури и други антични предмети, които са свързани с култа към Бога Слънце.

Светилището развило своето голямо значение още през късната Бронзова ера. Големият напредък се е осъществил през XVIII-XII в. пр.н.е. Това съответствува с интервала на развиване и на първата европейска цивилизация, а точно Крито-Микенската просвета.

Един от откритите съдове от този интервал извънредно доста впечатлява археолозите със своите изображения – Богът на Слънцето и шест човешки фигури. Те са завършени напълно алегорично като цветя, главите им са показани като дребни слънца.

Култът към Слънцето се доразвива и през ранножелязната ера, IX–VI в. пр.н.е., когато стартират да се появяват и доста други богове. Тракийската вяра да вземем за пример е мощно насочена към култа към Орфей и Дионис, а Перперикон се трансформира в един център точно на тези вярвания, традиции и антични обичаи.

През 2002 година е открита огромна зала без покрив, която дава отговор на всички описания на храма на Дионис от античните текстове. В центъра ѝ се намира извънредно забавен олтар с диаметър към 2 метра и височина от 3 метра. Предполага се, че самата зала не е имала покрив поради огнения пламък, като по неговата височина античните са гадаели.

Цялата местност и самият връх на Перперикон са покрити с хиляди скални изсичания, които имат тип на корита, басейни и преливници. Предполага се, че тези олтари най-вероятно са се употребявали за разнообразни жертвоприношения в чест на боговете.

Най-общо може да се каже, че Перперикон се състои от четири елементи:
внушителна цитадела, която е наречена Акропол, Дворец или още светилище, който е директно под Акропола от югоизток, северно и южно подградие.
В източната част на Акропола може да видите една много огромна Базилика. Тя най-вероятно е била античен храм, а по време на християнството се е трансформирала в черква. От базиликата към самата сърцевина на Акропола води красива покрита колонада и портик, като има колони, които са оживели и до през днешния ден.
 Перперикон
Почти всички проучвания и изследвания сочат, че най-вероятно храмовият комплект е бил отдаден на господ Дионис. Той е ситуиран на цели седем етажа, като в центъра му се намира тридесетметрова церемониална зала, която се допуска, че е служела за осъществяване на разнообразни ритуали и обреди.

Друг доста забавен обект в Двореца е солиден каменен престол с подложка за краката и облегалки за ръцете.

Под тухления под на всяко помещение са открити хиляди канали за оттичане на дъждовната вода – факт, който ни навежда на мисълта, че е основана една в действителност блестяща за времето си канализационна система.

Дворецът е ограден с голяма крепостна стена, която е обвързвана с Акропола.

Легенди и пророчества

Като всяко мистично място по нашите земи и тук не липсват митове, локален фолклор, че даже и няколко пророчества.

Преданията описват за две доста значими исторически събития, които са пророкувани точно от Перперикон и по-точно от олтара в храма на Дионис. Първото предсказва славата и великите каузи на Александър Македонски, а второто пророкува властта на самия Гай Юлий Цезар.

Перперикон е един в действителност впечатляващ и неповторим комплекс, който е отдаден на култа към Бога Слънце. Той е знак на една от най-ранните култури по нашите земи и е един от най-посещаваните туристически обекти освен в Родопите, само че и в цяла България. Комплексът е и част от 100-те национални туристически обекта у нас.

Постоянно се откриват нови забавни обекти на Перперикон и малко по-малко се разбулват част от тайните му, или пък противоположното – от ден на ден се задълбочава въпросът дали в миналото ще разберем с безспорна сигурност защо тъкмо е служело това магично място, което има доста забавна притегателна мощ към себе си.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР