Едно от най-красивите читалища в Южна България – „Светлина-1861“, тъне

...
Едно от най-красивите читалища в Южна България – „Светлина-1861“, тъне
Коментари Харесай

Руши се знаковото читалище „Светлина-1861” в гр. Шипка

Едно от най-красивите читалища в Южна България – „ Светлина-1861 “, тъне в тотална съсипия, установяват от съдружие „ Словеса “.

Читалището е издигнато през 1930 година, а просторният му салон е като едно същинско умалено копие на огромната зала на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ в София.

През 1993 година обаче читалищната постройка с неповторимата си архитектура, издигната със средствата и труда на шипченци, е изоставена на произвола на ориста и от този момент тя се разрушава заради липса на средства за поддръжка и поправки.

Точно преди една година – на 19 юни 2018 година, на формалния уебсайт на Министерство на културата е качена следната информация, напомнят от сдружението: „ Сградата на читалище „ Светлина-1861 “ ще се възвърне и ще се употребява единствено за културна активност, съобщи министърът на културата Боил Банов, който през днешния ден посети гр. Шипка, срещна се със положението на постройката и беседва с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, регионалния шеф на Стара Загора Гергана Микова и основния проектант на община Казанлък арх. Георги Стоев “.

Най-крещящ знак на разрухата в тази реликва е,че огромният черен роял, на който е свирил и известният български композитор Петко Стайнов, е пренебрегнат като остаряла непотребна движимост измежду потрошените столове на превъзходния в миналото читалищен салон, само че на никого от висшите държавни служители в Министерство на културата сякаш не му пука, уви, от това, показват от гражданското съдружие.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР