Едно от най-интересните животни, които пристигнаха в столичния зоопарк в

...
Едно от най-интересните животни, които пристигнаха в столичния зоопарк в
Коментари Харесай

Ротация и в столичния зоопарк: Как живеят патагонските мари

Едно от най-интересните животни, които дойдоха в столичния зоопарк при започване на месеца от Унгария. На тип наподобяват и на заек, и на кенгуру, и на капибара, даже и на елен, а в действителност са патагонска мара.

Всекидневието в зоопарка постоянно въплъщава човешката реалност. Оказва се, че новодомците в софийския зоопарк живеят на ротационен принцип.

Патагонските мари въобще не се интересуват от родната политика, а просто природата по този начин ги е основала. Те пропътуваха стотици километри, с цел да радват дребните и огромните гости.

" Трите патагонски мари пристигнаха при нас при започване на месец февруари – женски от Унгария, като след идването бяха подложени в карантинен интервал, в който бяха взети проби за паразити – вътрешни, външни, като цяло да се види здравословният им статус и неотдавна ги внедрихме в групата при нашите. Засега се вписват добре, няма спорове. Към момента са петнадесет патагонски мари, от които три са мъжки, всичко останало са женски. Така че съотношението мъже - дами е в интерес на дамите ".



Поради образната си аналогия със зайците постоянно са наричани с името патагонски зайци, само че в действителност се оказва, че нямат нищо общо, с изключение на външните прилики.

" Приличат си образно, по-скоро са към семейство морски свинчета, много са бързи и със зайците съвсем нямат нищо общо ".

Като всяко едно животно и патагонските мари си имат своите особености и присъщи черти. Видът се среща само в Аржентина. Имат относително дълги уши и крака. Обичат местности с песъчлива почва.

" Интересното при тях е че, при дребните двадесет и четирите часа след раждането са рискования интервал, в който излиза наяве дали ще оцелеят, дали няма да оцелеят, след тези двадесет и четири часа те могат да тичат бързо като по-възрастните, да се крият и надлежно стартират и да пасат, т.е. стартират да си употребяват зъбите и не престават да кърмят от майка си ".



Основните неприятели на патагонските мари могат да бъдат лисици, котки и хищни птици, като най-уязвими са дребните. И ето, че стигаме до повода за ротацията при тези животинки.

" Друг присъщ миг за тях е, че постоянно нощно време има някой на пост, който дебне за хищници извън, до момента в който другите умерено спят, като несъмнено се въртят на ротационен принцип. Единствените спорове стават в групата сред женските, когато има въпреки всичко е матриархат и при тях, в случай че някой реши да вземе по-важна позиция, би трябвало да си я заслужи с нападателна борба сред женските човеци ".

Патагонските мари, както и всички други животни, ще ви чакат в столичния зоопарк, с цел да се радвате на голямото многообразие от разнообразни скотски типове.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР