Едно добре познато на повечето жители и гости на Русе

...
Едно добре познато на повечето жители и гости на Русе
Коментари Харесай

Творби на 27 русенски художници разкриват магията на виното и любовта

Едно добре познато на множеството поданици и посетители на Русе събитие, наложило се към този момент като традиция в културния календар на града, посрещна своите първи посетители през вчерашния ден вечерта.

Става дума за петата поредна галерия, провеждаща се под надпис „ Вино и обич “, която може да бъде посетена до 24 февруари в Малката зала на ул. „ Борисова “ 6. Сред първите, пристигнали да се срещнат с творбите на изкуството и да беседват с художниците, бяха заместител регионалният шеф Людмил Христов и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

И двамата обявиха готовността си за още по-тясно съдействие с културните среди. Людмил Христов пожела на участниците сили и от ден на ден креативен хрумвания, с които да осъществят още доста сходни събития. „ Русе и районът имат потребност от такива начинания, които да разкрият културния капацитет на региона. Изкуството би трябвало да бъде неразделна част от нашия живот “, сподели заместител регионалният шеф.

От своя страна кметът Пенчо Милков пожела здраве и доста креативен триумфи на художниците. „ Русе има мощна художествена традиция и тя не спря, макар всички компликации – в доста изложения ние се събирахме тук с маски и без маски. “, добави още той. Пенчо Милков съобщи, че се надява през идната година да се осъществя и опцията за изложения на разнообразни обществени места на картини от локалните художници. Кметът показа, че се работи и по построяването на „ Улица на занаятите “, където Дружеството на художниците в Русе да има независима къща и място за още изложения. Идеята е картините на локалните художници да бъдат показани по най-хубавия метод пред жителите. Сред гостите бе и заместник-кметът по комунални действия на Община Русе Димитър Недев.

Експозицията се провежда по случай 14-и февруари, като множеството от творбите са тематични и не са показвани до момента. За първи път вземат участие и толкоз доста създатели – 27 с близо 80 картини. Само за съпоставяне през 2020-а в изложбата се включиха 22 художници със 70 платна.

Плановете на ръководителя на Дружеството на художниците в крайдунавския град Николай Колев са събитието да придобие още по-голяма известност през идващите години. „ Въпреки пандемията успяхме да създадем събитията си “, показа Колев. Той и сътрудниците му получиха и приветствени адреси от регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

Напълно предстоящо в галерия доминира живописта, като акцентът е подложен най-вече върху натюрморта и фигуралните композиции. Има и една скулптора на Георги Тодоров, изобразяваща главата на древноримския господ на виното, танца и плодородието Бакхус, по-известен като Дионис.

В експозицията вземат участие единствено членове на локалното художествено сдружение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР