Едно авангардно изкуство е добро, когато провокира хората с вечни

...
Едно авангардно изкуство е добро, когато провокира хората с вечни
Коментари Харесай

Яйцето изпревари кокошката – Кокимото иронизира хората

Едно авангардно изкуство е положително, когато предизвика хората с безконечни въпроси, карайки да се усещат неловко от отговорите. Такъв е казусът с художника Калоян Илиев – Кокимото и изложбата му „ Милиони хора желаят величие, само че не знаят какво да вършат в дъждовен неделен ден “. Тя е сложена в книжарница The Bookstore в родната му Варна. С нея Кокимото иронизира материализма на актуалното общество. Според него хората живеят с твърдото разбиране, че яйцето – тази мъртва, само че послушна и обещаваща богатства материя -  е по-важна от кокошката.

Точно поради това е нарисувал много яйца. В тази трактовка има и голяма доза самоирония.„ За мен яйцето е знак на моето детство, на копнежа към нещо недостижимо, намиращо се на избрани профилирани места от близкото ни минало, наречени корекоми. А самите яйца – шоколадови. Самоиронията е част от стила ми ”, изяснява той. В по-общ проект обобщава: „ В последно време хората се концентрираха върху опазването на материалните си светове. Стремят се към величие във физическия свят, до момента в който духовният им се срутва. Искам да акцентира върху това тяхно държание, което обезсмисля нашето житие и съществуване ”.

Изложбата съдържа и произведения с по-обща тема. Така да вземем за пример страница от трудова брошура е компилирана с рисунка и цитати от конституцията на тоталитарна България. „ Докато имах галерия в Музея на хумора и сатирата в Габрово, разхождайки се из града, открих остаряла трудова брошура. Тя беше непотребна и взех решение да е оползотворя, като рисувам непосредствено на страниците й. Създадох серия типажи, въодушевени от тематиката ”, споделя Кокимото. И още доста други неща може да се видят на изложбата - живопис, рисунка, колаж и пластика. " Половината работи са нарисувани с акрилни бои на платно, други са цифров колаж, отпечатани на платно и в допълнение дорисувани. Някои са рисунки върху страници от списания, реклами, корици на книги. Присъстват и пластики от дърво, върху които съм рисувал още веднъж с акрилни бои ”, изяснява поп актьорът.

Изложбата несъмнено е приятна провокация. Всеки фен, в случай че се поразмисли надълбоко, би стигнал до заключението, че в действителност материалното е стигнало прекомерно надалеч. Това не значи, несъмнено, че би правил нещо свястно в дъждовен неделен следобяд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР