Едните имат дълга традиция в производството на оръжия и развиване

...
Едните имат дълга традиция в производството на оръжия и развиване
Коментари Харесай

Железен купол и танкове срещу ирански ракети и съветски пушки. Какви са оръжията на Израел и Хамас

Едните имат дълга традиция в производството на оръжия и насърчаване на технологии за защита. Другите от време на време сглобяват ракети от подръчни материали. Едните получават колета от Европа и Съединени американски щати, другите промъкват елементи и муниции от Иран и Хизбула през секрети тунели. Какви оръжия имат Израел и Хамас?

Пълномащабна война. Така израелските управляващи дефинираха новия епизод от конфликтите сред Израел и Хамас , които не престават от десетилетия. Ситуацията ескалира, откакто ислямистката формация извърши на израелска територия, а в отговор армията на Израел нанесе в Ивицата Газа и вкара на територията ѝ.

В събота израелският министър председател Бенямин Нетаняху заприказва за „ последваща фаза “ на войната, а от този момент се чака нахлуване в Ивицата Газа " по земя, въздух и вода " на силите на Тел Авив.

Една от най-коментираните тематики от медии и анализатори продължава да е сериозната подготовка на нападението от страна на Хамас, което се свързва със подпомагане на Иран и друга военизирана радикална организация - ливанската Хизбула .

Освен организацията на офанзивата обаче усещане направи и друго – количеството и качеството на оръжията и техниката, употребявани досега от Хамас. Без ясни отговори към този момент остават въпросите от кое място и по какъв начин групировката се е сдобила с толкоз оръжия.

Израелската войска от години гради облик за висока боеспособност, а съдружниците и общите военни планове, в които взе участие, ѝ дават достъп до някои от най-модерните оръжия и отбранителни системи в международен мащаб.

Какво знаем за оръжията, с които разполагат двете страни в спора?
Въздушно предимство за Израел и хиляди ракети за Хамас
След началото на нашествието на Русия в Украйна и зачестилите диалози за опциите на противовъздушната защита на Киев и нейните съдружници, редица специалисти постоянно посочваха като една от най-хубавите системи в света израелската Iron Dome или в превод „ Железен купол “.

Именно тя е и една от гордостите на израелската защита.
 Установка от системата Iron Dome във военноморската база на Израел в Хайфа. Снимката е от 2019 година
Системата е развита след 2006 година и конфликтите сред Израел и Хузбула. Тогава основаната в Ливан и финансирана от Иран ислямистка организация изстреля хиляди ракети, които предизвикаха голям брой опустошения и доведоха до гибелта на десетки жители. За основаването на отбранителната дарба работят израелската държавна Rafal , само че работата е подпомагана и от Съединени американски щати.

" Железният купол " е формиран от няколко мобилни звена, които покриват територия от по 150 км2. В работата на системата са интегрирани радари, които изпращат информация до изкуствен интелект. Той пресмята заплахата от всеки обособен удар.

Според данни на израелската войска от 2021 година системата е прехванала 90% от изстреляните от Хамас 3000 ракети.
 Прехванати от Iron Dome ракети, изстреляни от Ивицата Газа през май 2021 година
Хамас споделя, че при започване на нападението ѝ на 7 октомври е изстреляла 5000 ракети в границите на 20 минути, въпреки че информациите от Израел са за двойно по-малко. Целта е била точно понижаване на потенциала на Iron Dome. Израелските военни споделят, че са прехванали общо 153 от ракетите. Останалите са паднали в незаселени местности или в Ивицата Газа, само че съгласно разнообразни репортажи най-малко няколко души са изгубили живота си след ударите.

За това, че системата е била преодоляна с нейното претоварване, свидетелства и настояването на Израел за доставка на ракети, което мигновено е утвърдено от Съединени американски щати.

Друго от най-модерните оръжия на Израел са изтребителите F-35 Lightening II на американската „ Локхийд Мартин “. Това изтребител от пето потомство, който има потенциал както за пердах с други летателни апарати, по този начин и да прави стратегически удари по наземни цели. Израелските военновъздушни сили разполагат с 36 самолета. Вече има подписани покупко-продажби, с които общият брой би трябвало да доближи 75.
 Изтребител F-35 на Израел, сниман в авиобазата в Неватим
През годините военновъздушните сили на Израел са купували от Съединени американски щати още и F-15 и F-16 .

Основният модел самолети лично произвеждане, с които разполага Израел, са „ Кфир “ , основани на френските „ Мираж “.
 Изралекси изтребител
При влизане на израелските сили в Газа се чака да бъдат употребен и хеликоптери. Тел Авив разполага с машини от Съединени американски щати - няколко модификации на вертолетите „ Сикорски “ и „ Апачи “ .
 AH-64
Към въздушното предимство на Израел би трябвало да се спомене и необятен набор от дронове. Използват се най-вече за разузнаване.

Въпреки сериозното предимство на Израел, Хамас съумява да откри способи да прави набези по въздух. Основна част от тях се правят с ракети, които или са пряк импорт от Иран, или са модифицирани по тяхно сходство.

Снимки от разнообразни репортажи, представени от международните медии, демонстрираха, че измежду ракетите, употребявани както от Хамас, по този начин и от другата военизирана група, която работи в Газа – „ Ислямски Джихад “ , са ракетите „ Ал Кудс “ и „ Касам “ . За тях се твърди, че са главно локално произвеждане, а частите за сглобяването им се внасят от разнообразни дестинации, измежду които е Иран.
 Направените в Газа ракети
Друга от ракетите, за които се твърди, че е в арсенала на организациите от Газа, е иранската Фатех-110 и модификациите ѝ. Нейното преимущество е, че може да се изстрелва от голям брой точки, само че все пак има доста по-голям обсег.
 Снимка от Министерството на защитата на Иран, за която се твърди, че е от тест на ракетите Фатех 110 от 2010 година
В офанзивата от 7 откомври Хамас употребява и дронове с прикрепени експлозиви, с цел да нанесе удари по израелската защита.
Танк „ Меркава “ против гранатомети от КНДР
Макар и още да не е почнал, главният и най-тежък конфликт се чака да бъде по суша. Тук основното преимущество на израелските сили е обвързвано с съществуването на бронирани машини и танкове.

Основният танк на израелската войска е „ Меркава “ . Произвежда се от Израел и е създаден върху модел танкове на английската войска. Различните модификации разполагат със 1 05 и 120 мм оръдия . Тестове на най-новата пета трансформация бяха направени при започване на 2023 година Към момента израелските сили имат дейни минимум 500 такива танка.
 Израелски танк
Израел разполага и с няколко хиляди американски бронирани машини M113, които са употребявани неведнъж в пердах.
 Бронирана машина M113 блокира път по време на израелско военно обучение край границата със Сирия през 2017 година
Израелските сили имат и доста по-модерните „ Ейтан “, както и „ Ахzарит “.

По отношение на артилерията Израел разполага с няколкостотин от американските самоходни гаубици M109 и създадените в страната „ Солтам “ M-71 . И двете оръжия стрелят със 155 мм снаряди, а обсегът им е сред 23 и 28 км.
 Американска самоходна гаубица M109 на въоръжение на силите на Украйна
Израел разполага също и с реактивните системи M270 на Съединени американски щати, както и с създадените в Израел LAR 160 . Първите към този момент бяха употребявани за поразяване на командни пунктове на Хамас, а съгласно израелските медии те влизат в приложимост за пръв път след 2006 година
 Ракетна установка М270 MLRS на английската войска. Снимката е от 2022 година
От другата страна Хамас не разполага с тежка техника, само че съгласно анализатори защитата може да бъде задоволително смъртоносна по време на предстоящите при инвазия улични боеве.

На танкове на Израел се чака Хамас да се опълчва със профилирани за задачата ракети като съветските „ Конкурс “ и „ Корнет “ . Както останалите оръжия на ислямистката формация, и тези могат елементарно да се придвижват на разнообразни точки.
 Доброволец в силите на самопровъзгласената Донецка Народна република изстрелва противотанкова ракета
От видеа и разкази за офанзивите от 7 октомври се появиха и подозрения, че Хамас разполага и с оръжия от Северна Корея. Става въпрос главно за трансформация на руския противотанков гранатомет РПГ-7 . Вероятният вносител на оръжията в Газа е ливанската Хизбула.
 Противотанков гранатомет РПГ 7 в ръцете на боец на държавната войска на Либия по време на конфликтите с последователите на Муамар Кадафи през 2011 година
В арсенала на Хамас и Ислямски джихад има още автомати „ Калашников “, гранати и противотанкови мини.
 Бойци на Хамас с автомати AK-47 по улиците на Газа. Снимката е от 2004 година Каква е живата мощ?
Според Международния институт за стратегически проучвания към началото на 2023 година Израел разполага с 169 500 души на дейна военна работа. Заедно с тях към въоръжените сили са зачислени още 465 000 резервисти, от които 30 000 към този момент бяха призовани след офанзивите на 7 октомври.
 Израел разполага с 169 500 души на дейна военна работа и 465 000 резервисти.
Според разнообразни оценки Хамас, която е оповестена от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация, разполага с сред 15 и 40 000 бойци. Според Тел Авив ислямистката формация има минимум 30 000 бойци.
Има ли Израел нуклеарно оръжие?
Това е тематика, по която има голям брой спекулации. През годините израелски и западни водачи са давали уклончиви отговори. Официално Израел в никакъв случай не е признавал, че има нуклеарно оръжие.

Според неправителствената оргнизация Инициатива за нуклеарните закани (NTI) израелската войска разполага с нуклеарни оръжия от 60-те години на 20 век.

През април в сериозен туийт против премиера Бенямин Нетеняху за Израел, че е страна „ която има нуклеарни оръжия “.

По-късно той изтри известието, само че то беше отразено от голям брой медии в страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР